Реклама / Ads
9| 4575 |08.01.2010 НОВИНИ

The Economist: Румъния и България-нарицателни за корупция и престъпност

.
Икономическата криза показала колко може да е подвеждаща представата за икономическото състояние на Източна Европа.
 

Икономическата криза затрудни говоренето за региона Източна Европа
. Самата идея за нея никога не е била ясна, а сега става дори вредна, пише в обширен материал престижното издание „The Economist", в анализ за икономическото състояние на страните от географската странност Източна Европа по думите на изданието. Тук се включват още Чехия, но и Гърция и Кипър, които са част от „Западна Европа", но са в крайния югоизток.

След като тези страни се разделиха след падането на комунизма, сега те имат повече различия, отколкото общи черти, коментира изданието. Названието „Източна Европа" предполага не само общо минало, но и серия от проблеми. Обременена история от миналото, лошо управление и икономическа мизерия сега, чертае изданието пътя на страните от тази част на Стария континент.

The Economist разделя три групи страни, като в третата категория попадат онези страни, които са се присъединили към ЕС през 2004 и 2007 г.

Това било смесена група, варираща от примерни „европейски граждани" като Естония, където се готвят да въведат еврото, до Румъния и България, които вече са станали нарицателно в Брюксел за корупция и организирана престъпност, посочва изданието. Икономическата криза показала колко може да е подвеждаща представата за икономическото състояние на Източна Европа, пише още изданието.

Има и непрекъснати тревоги, свързани с комунистическото минало. Пропуснатите възможности в този период предизвикват гняв, както и факта, че граждани на тези страни нямат достъп до високи постове в международни организации, още едно жалко последствие от етикета “Източна Европа”. Economist описва ченгеджийските похвати, купищата секретни документи и досиета като “токсични отпадъци” от комунистическата ера. В резултат корупцията и изнудването зачестяват, особено при слаби държавни институции. За пример се дава Литва, чийто мощна тайна служба VSD се намира в “епицентъра на политическа буря”, но беззаконието и чуждестранното влияние се ширят от Балтийско до Черно Море.

Economist публикува таблица с корупционните индекси и БВП на глава на население на европейските страни със заглавие “Открий източноевропейците”. Таблицата съдържа прогностични стойности за 2010 г. Както може да се очаква, България е с най-високият индекс (71) и най-ниския БВП ($12,340 РРР). Други страни с лоши показатели са Естония, Словения, Унгария, Полша, Чехия и Словакия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4480 |13.10.2009 Правителство на малцинството падна в Румъния . 5| 4830 |02.09.2009 Напредъкът в България и Румъния е неадекватен . 2| 4714 |05.08.2009 Бием Румъния в злоупотреби с евро пари . 0| 4791 |22.07.2009 Критики от Брюксел в доклада за България и Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads