Реклама / Ads
0| 5134 |02.06.2009 НОВИНИ

Топлофикациите несъгласни с новите цени на парното

.
проф. Константин Шушулов
Топлофикационните дружества не се съгласиха с разчетите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за цените на топлинната енергия от 1 юли. Това стана ясно по време на днешното заседание на регулатора.
 

Според доклада на сайта на комисията поевтиняването на цената на топлинната енергия с гореща вода трябва да е с 13 % в София и в Бургас, с 15 % в Пловдив, с 27 % в Шумен, със 17 % във Враца, с 9 % във Варна, с 4.7 % във Велико Търново.

Пресмятанията са направени при прогнозна цена на природния газ от 382.63 лв. за 1000 куб.м. без ДДС. От “Топлофикация- София” заявиха, че прогнозната цена на синьото гориво, с която ДКЕВР е направила разчетите си, е оптимистична. Според дружеството очакваните цени са по-скоро около 290 – 300 долара за 1000 куб. м без ДДС без разходите за доставчик.

Дружествата заявиха, че е проблем и тригодишният регулаторен период. От “Топлофикация- Пловдив” обясниха, че продават топлинна енергия на голяма загуба и възможностите за работа през следващия сезон също ще бъдат намалени. От топлото в Плевен ще внесат възражение, защото не са съгласни с начина, по който се определят прогнозната средногодишна цена на природния газ.

Председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов заяви, че е абсолютно невъзможно комисията да заложи по-висока цена на природния газ от тази, която ще бъде в действителност с цел да запази параметрите за няколко месеца или целия отоплителен сезон. Това ще бъде престъпление към потребителите, към собствениците на топлофикации и дружествата, които закупуват електрическа енергия от когенерациите, смята Шушулов.

От “Топлофикация-Варна” заявиха, че вследствие на определените цени през предишни периоди имат 4 млн. лв. загуба за две години и очакват 1 млн. лв. загуба за тази година. Шушулов заяви, че загубите дружеството е натрупало като е правило големи отстъпки за редовните абонати и е продавало доста под пределната цена, определена от регулатора.

След 1 януари топлофикациите с изключение на София не би трябвало да имат загуби, заяви председателят на ДКЕВР. За софийското дружество Шушулов припомни, че с решение на принципала му – министъра на икономиката и енергетиката, то продава на цена от декември – 68.33 лв/МВтч и заяви, че не вижда как ще компенсира загубите, натрупани от тази цена.

Единствено от АЕЦ Козлодуй обявиха, че нямат възражения по доклада на експертите на ДКЕВР и че предложенията им са отчетени.

На 25 юни на закрито заседание ще бъде взето окончателно решение за цените на топлинната енергия от 1 юли.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5104 |23.05.2009 Отношенията между топлофикациите и бита да се променят законово . 7| 5128 |10.05.2009 Срещу 7665 евро месечно ще се разписват новите евродепутати . 13| 6869 |16.02.2009 Белоградчишките скали стават едно от новите чудеса на света . 1| 4725 |05.01.2009 Засекли парното по старите цени; почват по новите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads