Реклама / Ads
16| 5675 |08.12.2019 НОВИНИ

Тошко Йорданов: Отказът на СГС да регистрира партията ни е политическа поръчка

.
Тошко Йорданов
По време на делото за регистрацията на партията, прокуратурата, чиято роля е да търси пропуски, заяви, че няма проблем и не са допуснати пропуски, но съдийката си измисли мотивите. Това е политическа поръчка, при това глупава.
 

Това каза Тошко Йорданов, който заедно с колегата си Филип Станев коментира пред Нова тв решението на Софийския градски съд (СГС) да откаже регистрация на партия "Няма такава държава".

 

Припомняме, че СГС отказа да регистрира партията с мотив, че символът, избран от формацията – отворена човешка длан с бяло, зелено, червено внушава за използване на знамето на Републиката. За името на партията съдът приема, че дава оценка на състоянието на държавата. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд в 7-дневен срок.

 

"Ще обжалваме това решение, тъй като е в нарушение на закона. Според Закона за държавния печат е националният флаг трябва да е в правоъгълна форма, трите цвята трябва да са разположени водоровно с еднаква дължина, дори има детайли на цветовете. В знака на партията "Няма такава държава" присъстват бяло, зелено, червено и не са с еднаква дължина", каза Тошко Йорданов.

 

По думите му логото на партията няма да бъде променяно, тъй като отиват на втора инстанция във ВКС. "Ако тогава се вземе подобно решение, тогава ще регистрираме друга партия с различни цветове. Съдът трябва да спазва закона такъв, какъвто е", каза още Йорданов.

 

Според него учредяването на партията е дело на учредяващите, а всичко останало е публично. "В момента няма партия, за да се казва, че е финансирана. Когато тя се регистрира, ще имаме членове, които ще плащат членски внос. Партията ни ще се финансира, когато стане по законов път", заяви той. 

 

"Според мен се търси под вола теле", добави Филип Станчев.

 

След сценаристите коментар за съдбата на "Няма такава държава" направи и проф. Огнян Герджиков.

"Правосъдието е в основата на държавността и не може да се каже, че решението на съда е безумие. Такъв коментар уронва устоите на държавата. В крайна сметка съдът е този, който решава. В Закона за политическите партии е казано да не се използват символи на държавата. Освен това и името ме смущава", обясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6020 |14.11.2019 Емануил Йорданов: Мечтата ми за добър главен прокурор се отложи със 7 години . 0| 4804 |30.09.2019 Емануил Йорданов: „Полфрийман“ стана част от кампанията за избор на главен прокурор . 7| 5306 |10.09.2019 Емануил Йорданов: Шпионският казус може да навреди на отношенията ни с Русия, можеше и без думкане на тъпана . 8| 5269 |14.08.2019 Емануил Йорданов: Концепцията на Гешев е противоречива и без конкретика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads