Реклама / Ads
11| 11314 |17.11.2011 НОВИНИ

Тотално забраняват тютюнопушенето?

.
пасивното пушене също убива
Неправителствени организации започват инициатива за връщане на тоталната забрана за пушене.
 

 

 

Партньорският проект „Да върнем пълната забрана за тютюнопушенето е подкрепен от филантропския фонд на Блумберг, САЩ, чрез Международния съюз против туберкулозата и белодробните заболявания. Това стана ясно по време на пресконференция по повод на Международния ден без тютюнопушене.
Проектът има за цел да събуди общественото отношение към проблема и да анализира ситуацията в България. Екипът търси и създаването на активна гражданска позиция за контрол на спазването на закона. Сумата, спонсорирана по проекта, който ще продължи две години, е 210 000 долара.
В момента, под натиска на туристическото и ресторантьорското лоби, у нас има частична забрана на тютюнопушенето в заведенията, като остава пълната забрана на тютюнопушене на работното и място и в обществения транспорт. В 15 от 27-те страни на ЕС е прието пълното ограничение за тютюнопушене.

Недялко Ташев - директор на фондация „Борба с рака", посочи, че ако през 1993 година раковите заболявания у нас са били 23 528, то през 2008 година са 34 576. Тоест 1,5 пъти е увеличаваното на раковите заболявания, което е един от най-високите проценти за Европа.

Според д-р Маша Гавраилова - старши анализатор на политики за намаляване на тютюнопушенето, когато един пушач е решил да не спира, нищо не може да го убеди. По думите й най-често консултации за отказване на цигарите търсят хора, които са се уплашили поради някаква заболяване. Тя посочи, че основната цел на намаляването на тютюнопушенето е да се ограничи рискът за непушачите, да се защитят тези, които са взели решението да не пушат.

Проектът "Да върнем пълната забрана" за тютюнопушенето на обществени места планира да създаде и интернет платформа, в която гражданите ще могат да подават сигнали във връзка с нарушения на действащите наредби за ограничаване на тютюневия дим.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5327 |17.10.2011 Забраняват лова по време на изборите . 7| 6634 |29.09.2011 Забраняват ол инклузива . 4| 5660 |15.09.2011 Забраняват на учениците да се натискат . 10| 5231 |25.07.2011 Забраняват анонимната политическа агитация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads