Реклама / Ads
1| 3162 |04.10.2023 НОВИНИ

На този ден през 1883 година: Ориент Експрес започва първото си пътуване

.
Източник: Уикипедия
На този ден през 1883 година Ориент Експрес започва първото си пътуване от Париж до Румъния, преминавайки през 6 държави. Създаден е през 1883 г. от френското дружество Compagnie Internationale des Wagons-Lits (CIWL).
 

Маршрутът и подвижният състав на „Ориент Експрес“ са променяни многократно. В миналото няколко маршрута, с леки промени, използват името на „Ориент Експрес“. Въпреки че оригиналният „Ориент Експрес“ е нормална международна железопътна услуга, чието име се превръща в синоним на луксозни пътувания. Двата града, които най-силно са свързани с влака, са Париж и Цариград (Истанбул), тъй като са двете крайни точки на услугата по разписание. „Ориент Експрес“ се превръща в пример за лукс и комфорт при пътуване.

 

През 1977 г. влакът спира да обслужва Истанбул. Маршрутът е променен от Париж до Букурещ, от 1991 г. - до Будапеща, а през 2001 г. маршрутът е съкратен до Виена, като за последен път „Ориент Експрес“ минава през Париж в петък, 8 юни 2007 г.

 

На 14 декември 2009 г. „Ориент Експрес“ престава да работи и маршрутът изчезва от европейските железопътни разписания, като се съобщава, че е „жертва на високоскоростните влакове и нискотарифните авиокомпании“. Влакът „Венеция-Симплон Ориент Експрес“, частно предприятие на Белмонд, използващ оригинални вагони CIWL от 1920-те и 1930-те години, продължава да пътува от Лондон до Венеция и до други дестинации в Европа, включително оригиналния маршрут от Париж до Истанбул.

 

Точно 99 години след първото си пътуване, „Ориент експрес“ отново тръгва. Този път под името Venice Simplon Orient Express, с което минава през Русе.

На борда е забранено да се носят джинси, независимо колко известен или състоятелен е пасажерът. А за вечерята във вагон ресторанта се изисква спазването на строг дрес код – вечерни рокли, смокинги, папийонки.

 

В цените на билетите (между 6 и 8 хиляди евро) е включен и престоя в хотел Belmond Cipriani. По-късите пътувания – до Венеция и Верона или до Белин, струват по-малко. През ноември маршрутите се съобразяват с Виенския бал.

 

По време на линията Париж-Истанбул, която е най-желана, защото е веднъж в годината, пътниците слизат и разглеждат Будапеща, Букурещ и Варна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5320 |04.10.2023 Александър Николов: Сектор „Енергетика“ е жертва на политически боричкания. Загубиха се пари заради нехайството на служебния кабинет?! . 1| 3322 |04.10.2023 „Заедно за силна община“ подкрепя кандидатурата на Петър Неделев от „Алтернативата на гражданите“ за кмет на Стамболийски . 10| 6019 |04.10.2023 Таймс: Авария на китайска ядрена подводница, много загинали . 2| 3716 |04.10.2023 Защо ЦИК няма "зеленa светлина" за БГ софтуер?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads