Реклама / Ads
4| 3982 |09.10.2023 НОВИНИ

ЖП трафикът между Северна Корея и Русия на "безпрецедентно" високо ниво. За какво говорят покритите вагони?

.
Източник: https://beyondparallel.csis.org/, превод на надписите е на ФрогНюз
Железопътният трафик по севернокорейско-руската граница се е увеличил в края на миналата седмица до най-високото си ниво от години, предаде "Ройтерс". Това говори за доставки на оръжие от Пхенян за Москва, след като лидерите на двете страни обсъдиха задълбочаване на военното сътрудничество, заяви в петък американски мозъчен тръст.
 

Сателитни снимки показаха "безпрецедентни" около 73 товарни вагона на железопътната гара Туманган в севернокорейския граничен град Расън, се казва в доклад на проекта "Beyond Parallel" на базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания. За сравнение - през последните 5 години е установено движение в същия участък на не повече от 20 вагона. 

 

"Въпреки че "широкото използване на брезенти" не позволява да се потвърди дали това действително е пренасяне на артилерия, "безпрецедентният брой товарни вагони" и нивото на железопътния трафик, както и неотдавнашните дискусии между двете страни, изглежда предполагат това", заявиха от организацията.

 

Трафикът е много по-голям от този, наблюдаван през последните пет години, включително от нивата преди пандемията, се казва в доклада.

 

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и руският президент Владимир Путин проведоха едноседмична среща на върха в руския Далечен изток миналия месец, като обсъдиха военни въпроси, войната в Украйна и задълбочаване на военното и икономическото сътрудничество.

 

"Като се има предвид, че Ким и Путин обсъдиха някои военни обмени и сътрудничество по време на неотдавнашната си среща на върха, драматичното увеличение на железопътния трафик вероятно показва, че Северна Корея доставя оръжия и боеприпаси на Русия", заяви мозъчният тръст, въпреки че не може да бъде сигурен поради широкото използване на брезенти за покриване на вагоните.

 

По-рано тази седмица американски служител потвърди пред CBS News, че Северна Корея е започнала да предава артилерия на Русия.

 

Подобни военни доставки биха нарушили множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, заяви мозъчният тръст.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3931 |09.10.2023 Премиерите на България, Гърция и Румъния се срещнаха край Варна. Денков: Европа не може да е зависима от външни фактори (видео) . 1| 4434 |09.10.2023 Израелски ракети изравняват със земята гнездото за плацдарм на Хамас Бейт Ханун . 4| 3849 |09.10.2023 Спортният министър Илиев остро към Б. Борисов: Кухи са обвиненията му, при него за 2020 няма нито милиони, нито салони . 0| 9138 |09.10.2023 Мартин Табаков за ФрогНюз: Иран е спонсор на Хамас, от военното му крило вече благодариха на Техеран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads