Реклама / Ads
4| 3986 |08.10.2019 НОВИНИ

Тръмп заплаши да разруши икономиката на Турция, ако сбърка в Сирия

.
Американският президент Доналд Тръмп днес заплаши, че ще разруши икономиката на Турция, ако Анкара предприеме някакви действия, излизащи от рамките на позволеното, предадоха световните агенции.
 

Изявлението на Тръмп бе направено след решението му да изтегли американските сили от Североизточна Сирия.

 

Както съм казвал и преди, ако Турция направи нещо, което аз при цялата си огромна и ненадмината мъдрост сметна за излизащо от рамките на допустимото, ще залича икономиката на Турция, написа Тръмп в Туитър.

 

Американското военно министерство е отстранило Турция от участие във въздушна мисия в Сирия, ръководена от Центъра за съвместни въздушни операции.

 

Прекратено е било също предоставянето на разузнавателна и наблюдателна информация на Турция. Това е заявила говорителката на Пентагона Карла Глийсън, информираха турски медии.

 

На въпрос означава ли това затваряне на въздушното пространство на Сирия за Турция, говорителката посочила:

 

"Технически не означава точно това, но когато един фактор бъде отстранен от въздушната мисия, тогава става почти невъзможно да лети без координация в тази зона."

 

Въпреки заплахата на американския президент Доналд Тръмп, че ще разруши икономиката на Турция, ако Анкара предприеме действия в Сирия, турската армия продължава да прехвърля бойна техника и командоси към сирийската граница за евентуална задгранична операция.

 

Конвой от около 100 бронирани коли са били прехвърлени към граничните поделения в района на Хатай. Командоси от специалните части също са били разположени по границата.

 

Турската армия е в готовност и очаква заповед за предприемане на операция в Сирия на изток срещу кюрдските терористи, съобщават турските медии.

 

Турската артилерия е обстрелвала снощи позиции на кюрдски формирования, влизащи в състава на Сирийските демократични сили (СДС) в северната част на провинция Ракка, предаде ТАСС, като се позовава на сирийското радио Шам-ФМ.

Обстрелвани са били кюрдски позиции на изток от град Тал Абяд. Засега няма информация за жертви и ранени кюрдски бойци, посочва радиото.

 

По-рано снощи телевизия Ал Маядин съобщи, че турската авиация е нанесла удар по щаб на кюрдски формирования, влизащи в коалицията СДС, в град Ал Маликия, в североизточната част на сирийската провинция Хасака.

 

По данни на телевизия Ал Хадас авиоудари са били нанесени и по гранична местност между Сирия и Ирак, при които са били разрушени два моста.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5483 |30.09.2019 Който заплаши шефа на БНР, той организира и контрапротест в негова защита . 1| 4111 |26.09.2019 Радев и Тръмп са обсъдили облекчаване на визовия режим . 0| 4206 |25.09.2019 В САЩ започва разследване за импийчмънт на Доналд Тръмп . 10| 4861 |25.09.2019 Президентът се похвали със снимка с Тръмп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads