Реклама / Ads
15| 4593 |25.01.2016 НОВИНИ

А. Тренчев: Проектът на ДСБ е "Алиса в страната на чудесата"

.
Антони Тренчев
За президентските избори РБ ще има свой собствен кандидат. Блокът е жизнеспособен проект, който е гаранция за реформите. Мерилото за жизнеспособност не са патетични речи на един партиен лидер пред партийния му актив, а резултатите от изборите. Това каза в „Още от деня“ по БНТ народният представител от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок Антони Тренчев.
 
Само РБ вдига резултатите си на три последователни избори, което е достатъчно силен знак, посочи той и добави, че преди 3 месеца РБ получи доверието на хората за влизане в местната власт, добави той.

Попитан за проекта, обявен от  ръководството на ДСБ, Тренчев направи аналогия с „Алиса в страната на чудесата“ - има разминаване между това какво говорят днес и какво правят утре, уточни той. Как ползваш облагите от това да си в РБ, оставаш съпредседател на групата в парламента, ползваш парламентарното време на РБ, имаш министри и областни управители, постове в управлението, а обясняваш, че си в опозиция, каза още Тренчев. Той добави, че поне половината от структурите на ДСБ не искат да напускат РБ и тези изявления за опозиция са само на ръководството, не на редовите членове и организации.

Тренчев напомни, че всички партии от РБ, включително т.нар. опозиция, подкрепиха електронното гласуване, а ДСБ ще подкрепят и министър Москов във вота на недоверие за здравната политика, категоричен бе той.

Той обясни подробно и своите виждания за електронното гласуване.До 2-3 години е оптимистичният вариант за влизането на практика на електронното гласуване, каза той, цитирайки прогнозите на експертите в сектора и добави, че чипът ще дава максимална защита според всички високи евростандарти за електронния вот. Така гражданите ще имат достъп до електронните услуги на държавата и електронното гласуване, обясни той и посочи, че  чрез четец и потвърждаване с пин код ще се прави връзката с институцията, от която гражданинът търси услуга. Достъпът ще е през секторно идентифицирано – т.е. НАП ще гледа данни не от здравното ви досие, а дали сте си платили данъците, даде пример Тренчев.

По отношение на контролирания вот, Антони Тренчев каза, че електронното гласуване ще се провежда 7 дни преди хартиеното гласуване и в този период хората ще могат да си сменят предпочитанията, като последното подадено е валидното. Той обясни, че вотът отива в електронна „кутия“, където се съхранява и никой не може да го промени или разкрие до момента на стартиране на преброяването.

За сигурността на вота се предвижда и гражданите да получават „паник-пин“, който дава сигнал към МВР, при  задействане, че върху гласуващия се упражнява натиск в момента.
Въпросът не е технологичен, а е на политическа воля и от страна на РБ волята е категорична да се ускори въвеждането на електронния вот, категоричен бе Тренчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4823 |18.12.2015 А. Тренчев: Радан и хората не подават оставка заради пари . 11| 4637 |17.06.2015 Удари на камък проектът за закриване Комисията по досиетата . 2| 4456 |10.06.2015 Кадиев: И Миков трябва да бъде изключен, ако причината е законопроектът . 15| 4391 |15.05.2015 Д-р Тренчев: През 1989 г. неграмотността бе 1.6%, сега е 16 %

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads