Реклама / Ads
1| 2330 |14.04.2024 НОВИНИ

"Трябва да се избегнат нови кръвопролития". Европейските лидери осъдиха атаката на Иран срещу Израел

.
Урсула фон дер Лайен
Европейските лидери осъдиха ответната атака на Иран срещу Израел късно в събота на фона на нарастващите опасения от сериозна ескалация на конфликта в Близкия изток.
 

Техеран изстреля балистични ракети и безпилотни летателни апарати срещу цели в Израел, съобщиха иранските държавни медии, като този ход може да предизвика ескалация на бойните действия в Близкия изток. Иран заплаши да отвърне на смъртоносния израелски удар по консулството му в Сирия.







Израелските военни заявиха, че изстрелванията са били повече от 300, но 99% от тях са били прихванати. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че американските сили са помогнали на Израел да свали "почти всички " безпилотни самолети и ракети, и обеща да свика съюзници, които да разработят единен отговор.


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че лидерите на ЕС "категорично осъждат" нападението на Иран срещу Израел. "Трябва да се направи всичко възможно, за да се предотврати по-нататъшна ескалация в региона", заяви той в публикация в X, предаде Politico.


"Трябва да се избегнат нови кръвопролития. Ще продължим да следим ситуацията отблизо заедно с нашите партньори", добави Мишел.


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди "явната и неоправдана атака на Иран срещу Израел" в изявление в X. "Призовавам Иран и неговите пълномощници незабавно да прекратят тези атаки".


Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак заяви, че иранските удари "рискуват да разпалят напрежението и да дестабилизират региона". Техеран "демонстрира, че възнамерява да сее хаос в собствения си заден двор", каза той.


Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел нарече иранското нападение "безпрецедентна ескалация и сериозна заплаха за регионалната сигурност".


Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви, че иранската атака "рискува да разпали още по-голям хаос в Близкия изток", като добави, че ЕС "ще продължи да работи за деескалация и спиране на разрастването на ситуацията до нови кръвопролития".


Регионът беше в повишена готовност за евентуална ответна атака от страна на Иран, след като при израелски удар беше убит висш ирански офицер в посолството в Сирия. Представители на САЩ смятаха заплахата от Техеран за реална и осъществима. Байдън отбеляза, че "през изминалата седмица американската армия е преместила самолети и разрушители за противоракетна отбрана в региона" в очакване на атака.


Говорителят на Израелските сили за отбрана Даниел Хагари заяви, че някои от изстреляните от Иран ракети са се приземили на територията на Израел, включително една, която е ударила и е нанесла леки щети на база на ЦАХАЛ в южната част на страната. "Само едно малко момиченце е пострадало", каза Хагари.







Израелското правителство призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Междувременно постоянното представителство на Иран в ООН заяви в изявление на Х, че нападението "може да се счита за приключено" и "ако израелският режим направи нова грешка, отговорът на Иран ще бъде значително по-строг". САЩ "трябва да стоят настрана", се казва в изявлението.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2308 |14.04.2024 Зеленски: Светът разполага с всичко необходимо, за да спре всякакви ракети, шахиди и други средства за терор . 11| 2309 |14.04.2024 Служебното правителство ще прави новата стратегия за Българската банка за развитие . 0| 2407 |14.04.2024 Нургюл Салимова постигна равенство с украинката Анна Музичук . 8| 2411 |14.04.2024 Явор Божанков: Русия подкрепя Иран и обратно. Свободният свят да не изхожда от своите демократични стандарти в отношенията с диктатури

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads