Реклама / Ads
2| 10533 |02.08.2012 НОВИНИ

Трусове в Челопеч с миризма на сяра

.
Жителите на града обвиняват рудника „Челопеч майнинг” за напукани стени в домовете си, трусове и миризма на сяра. Преди дни местните жители дадоха пресконференция, за да споделят проблемите си, които са от години.
 
„От самото начало търсим причините за напуканите къщи”, каза кметът на Челопеч пред камерата на bTV. Той отбеляза, че постепенно фокусът на проблема се е изместил и е добил политически характер.

„Ние сме миньорско селище и сме добре финансово благодарение на това предприятие,” твърди кметът. Оказва се обаче, че 9 от 11-те общински съветници са служители на „Челопеч майнинг”. Според местните, проблеми с напукани стени и трусове нямат единствено служителите на „Челопеч майнинг”. Конфликт на интереси има и според Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Вълчин Узунов, представител на „Челопеч майнинг”, е убеден, че от дейността на мината няма как да се получат пукнатини в стените на къщите в района. Според Узунов гръцка фирма е обследвала сеизмологичната обстановка и е констатирала, че вибрациите от подземните експлозии са в пъти под нормата.

Жена разказва, че близо 8 години живее с тътени, напукани стени и миризма на сяра. Причината според нея и сесъдите й е разширяването на мината. Построена е допълнителна наклонка от рудника, която увеличава добива три пъти.

От Министерството на екологията и околната среда са преценили, че не е необходимо да се направи оценка на въздействието върху околната среда на „Челопеч майнинг”, тъй като предприятието функционира от 50-те години на миналия век и нищо в метода на добиване не се е променило от тогава, освен подобряването на качеството на изходния продукт. Що се отнася до пукнатините в домовете на местните хора от екоминистерството разчитат на доклад, изготвен от експерти по поръчка на „Челопеч майнинг" .

За състоянието на въздуха от екоминистерството отново се информират от доклади на предприятието. Последните измервания са извършени миналата година през май-август и не е регистрирано повишение на някой от показателите.

По думите на Цветомир Велков, мениджър технически служби, „за да мирише на сяра, трябва да е открит рудник, а Челопеч е подземен, тоест газовете няма как да излязат на повърхността. По отношение на шума сме под всякакъв вид норми.”

Местните обаче са убедени, че няма друга причина за разрушените им домове, освен дейността на рудника. Обединени в обща кауза, инициаторите на протестни писма и пресконференции внезапно се отказали повече да застават пред камерата и улицата на Челопеч опустяла. Въпросът дали ще участват в пожелана от тях дискусия на живо с мениджмънта на „Челопеч майнинг” остана без отговор. Причината се оказал инструктаж от София след като съветникът научил, че думата ще се даде на всички страни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 6861 |08.06.2012 Б. Димитров сънувал Богородица преди взривовете в Челопечене . 3| 5808 |30.05.2012 Молитви и мощи срещу трусовете . 121| 6393 |24.05.2012 Светлини и мегафони ще ни предупреждават при трусове . 5| 6181 |24.05.2012 Концентрация на 3-ки при трусовете: 333 пъти сме се люлели; най-силно в 3,30 часа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads