Реклама / Ads
6| 12015 |01.06.2010 НОВИНИ

Цакат студенти сьс здравните осигуровки

.
Над 70% от студентите имат пропуски в здравното осигуряване за един, два или три месеца. Това показва проверка в информационните масиви на Националната агенция по приходите (НАП).
 

В един от най-големите университети в страната от 1629 студенти, приети в първи курс през есента на миналата година, 1124 имат неплатени здравноосигурителни вноски.

В типичния случай учениците, които завършват средното си образование в края на юни, а започват следването си през септември или октомври, през тези няколко месеци не се осигуряват по републиканския бюджет, от който се плащат вноските на студенти и ученици. Причината е, че от юни до септември-октомври те не попадат в нито една от двете категории.

От НАП посочват, че според закона за този период те трябва да внесат здравноосигурителните си вноски на своя сметка.


Ако ученикът е завършил през юни 2009 г., например, а се е записал в съответния университет през октомври, към настоящия момент той трябва да внесе 31,20 лв. за трите месеца - юли, август, септември, плюс 2,43 лв. лихви.

Ако университетът започва обучението през септември, първокурсникът е длъжен да внесе 20,80 лв. за двата месеца - юли и август, плюс 1.72 лв. лихви. (През 2009 г. месечната вноска бе 10,40 лв.)

От агенцията напомнят, че над три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права и поради тази причина не малко студенти могат да се окажат без право да ползват безплатни здравни услуги.

Възстановяването на здравни права става, след като бъде платен пълният размер на главницата и лихвата. Размерът на лихвата се мени всекидневно, така че е препоръчително да се направи справка за актуалния преди да се издължи сумата.

Това най-лесно може да стане чрез електронните услуги в сайта на НАП, където безплатно и без нужда от електронен подпис е достъпен здравноосигурителен калкулатор.

Проверка на здравноосигурителния статус може да се направи на сайта на НАП, както и на тел. 070018700 на цената на един градски разговор или в офисите и териториалните дирекции на приходната агенция.

Студентите трябва да знаят още, че при попълване на преводни нареждания за внасяне на здравноосигурителните вноски, е необходимо да се напише точната сума, кодът за вид плащане (код 560405 - "Вноски от лица, неподлежащи на здравно осигуряване на друго основание по ЗЗО", и код 562806 - "Наказателни лихви по просрочени осигурителни вноски за НЗОК"), като задължително се посочва периода, за който се отнася вноската, и ЕГН.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4606 |23.03.2010 Нови учебници и практика в реалния бизнес искат студентите . 33| 4832 |14.03.2010 Полицаите гневни на идеята да си плащат осигуровките . 24| 5813 |11.03.2010 ГЕРБ и Първанов се цакат за телевизионно време . 43| 13782 |15.02.2010 Филчев къса студенти в УНСС, бил тракторист на „Октоподите”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads