Реклама / Ads
44| 5765 |08.04.2014 НОВИНИ

Цв. Йовчев: Лазаров ми предложи оставката си, аз я отхвърлих

.
Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев Източник: Булфото
Последните двама областни директори на МВР Велико Търново носят отговорност за случая в Лясковец. Цветлин Йовчев не се съгласи със тезата „шефовете перфектни, подчинените неадекватни”. Никога не е съществувала идеята, че акцията в Лясковец не е опасна.
 

Това коментира министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в сутрешния блок на бТВ. Не горят бушони, а горят директори, беше категоричен той. Не е предприето нищо чрез оперативни способи лицето да бъде наблюдавано през годините, хвърли вината Йовчев.

Този случай попада изцяло в ресора на спецчастите. Предварително е определено, че ще има риск. Провеждани са предварителни тренировки на спецгрупата, увери Йовчев.

Той уточни, че по закон главният секретар е този, който трябва да подпише заповедта за провеждане на акцията в Лясковец и това е нормално. Заповедите и препоръките на главния секретар са били правилни, проблемът е, че те не са били изпълнени, добави вътрешният министър.


Като основен проблем министърът на МВР посочи това, че лицето е било предупредено и ги е чакало в засада. Ако отрядът е бил информиран за това, че заподозреният е забелязал наблюдаващите го предния ден полицаи, е щял да бъде предприет друг способ. Така те не са успели да проникнат от 3 места, както е било планирано, а само от 2.

Йовчев няколко пъти повтори за опасността: „Представете си, че лицето започне да стреля на другия ден срещу хора и деца.”

Светлозар Лазаров си предложил оставката мигновено, но Йовчев я е отказал. Според него това нямало да бъде добър ход. Представете си, че си хвърля и аз оставката веднага, и така остават нещата неразяснени, но имаме един министър в бяло. Той отрече, че действието да се дава като курбан някого ще разреши проблема. Аз съм гърба на главния секретар и ще го поддържам докато си върши професионално работата.

Аз по-неадекватно държание на оперативни работници не съм виждал. Констатирани са слабости, които се дължат на тяхното обучение, хвърли отговорността Йовчев, но даде да се разбере, че служителите са се държали достойно.

В рамките на 20 дни главният секретар на МВР е взел всички необходими мерки. На 13 получаваме сигнал, че човекът от Лясковец ще стреля срещу деца. На 14-и ние вече не можем да чакаме.

По отношение на запаления миналата седмица автомобил на водещата на сутрешния блок Генка Шикерова, вътрешният министър обясни, че се работи с всички сили за разрешаването на случая. Той добави, че все пак трябва да има някакви опорни точки и насоки, от които да тръгне разследването, а до момента такива за съжаление не са намерени.

 

Ако някой журналист се чувства под натиск, негова отговорност е да го обяви публично. Така ще получи съпричастността и на обществото. Това е най-доброто противодействие в такава ситуация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6306 |28.03.2014 Йовчев: ГЕРБ може да ми искат оставка и заради времето . 19| 5169 |25.03.2014 Цветлин Йовчев: В Лясковец са спазени законите . 15| 5105 |24.03.2014 Йовчев: Има рискове за глобалната сигурност . 33| 5524 |21.03.2014 Светлозар Лазаров: Ако се наложи, ще си взема папката и ще си тръгна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads