Реклама / Ads
57| 5654 |04.02.2011 НОВИНИ

Цветанов няма да подава оставка

.
Цветан Цветанов
Ще продължа по пътя, по който съм вървял досега, няма да се поддаваме на провокации на хора, които имат някакви зависимости и задават въпроси в публичното пространство. Концентриран съм изцяло и единствено в преките си служебни задължения. И другото, което съм се концентрирал, съм в очакване на третата ми дъщеря.
 

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в кулоарите на парламента, отговаряйки на въпрос дали ще подаде оставка след доклада на парламентарната подкомисия за контрол на СРС-та. Там се казва, че за всички слабости при използването на СРС-та отговорност носят преките ръководители на сектора за сигурност.

Имаме сериозни резултати в борбата с организираната престъпност и съвсем нормално е, че с всяка една операция МВР си спечелва нови врагове в лицето на тези, които са засегнати като икономически интереси на база престъпната дейност, която са извършвали”, коментира Цветанов. „Разбира се, че тези, които са задържани и на които им се повдига обвинение, ще бъдат лошо настроени и ако има механизмът, и медии в тяхна услуга, ще се възползват да го направят”, допълни той. Не приема критиките в доклада на парламентарната комисия като насочени към него, но подчерта, че тепърва ще се анализират депутатските заключения и ще се мисли за предприемане на евентуални законодателни промени. Сред тях е идеята на заявителите на СРС-та да се предоставя цялата информация – на дискове, за да нямат забавяне и да могат да разполагат с нея в реално време, но и контролът да се държи от Министерство на правосъдието, а не от МВР.

„След като приключат проверките и се установи източникът на изнасянето на тази информация, ще се търсят съответните отговорности”, посочи Цветанов. Дотогава не обмисля временно отстраняване от поста, както искат от БСП, защото няма как да влияе на разследването. Коментарите, че СРС-тата се използвали за политически цели, имали „политически привкус”. „Всичко, което е свързано с използването на СРС-та, е в съответствие с българското законодателство и съответният разрешителен механизъм е приложен съгласно законодателството. Така че говорим за законното използване на специални разузнавателни средства”, категоричен бе той.

Според Цветанов разцепление в ГЕРБ няма. Вчера бил във Варна, Бургас и Сливен, вечерта откриел партийно събрание в Котел и не усетил промяна в отношението към него.

По-рано днес по време на парламентарния контрол вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че към 2009 година има разрешени 125 броя СРС-та, а през 2010- 142. От тях непотвърдени през 2009 са 14 и 16 за 2010.Тези данни бяха оповестени в отговор на въпрос на Ангел Найденов относно специални разузнавателни средства, използвани по реда на чл. 18, ал. 1 от Закона за специалните разузнавателни средства - когато вътрешният министър може да разпореди СРС-та без разрешение от съда.

СРС-тата са се ползвали за заловени наркотици, отвличания, контрабанда, по думите на силовия министър. Повече информация Цветанов дал на Ангелов в секретното деловодство на парламента. По думите му не е задължително всяко СРС после да стане веществено доказателствo. Те често се ползват за разкриване на престъпна схема.
ВДС за използваните СРС-та не е необходимо, категоричен бе Цветан Цветанов.

През последните седмици темата за СРС-тата приковава общественото внимание, посочи от своя страна Ангел Найденов. Няма как обществото да не е разтревожено от големия брой СРС-та, които се използват, заяви депутатът. Той е категоричен, че изникват много въпроси около употребата на СРС-та, които от основно средство се превръщат в единствен метод за борба с престъпността. Относно изнесените цифри от шефа на МВР, червеният депутат каза, че те следват тенденцията на увеличаване на използваните СРС-та и поиска подкомисията за СРС-та да провери този факт.Според социалиста тези цифри говорят и за бум на престъпността.

Министърът на вътрешните работи от своя страна не се съгласи с констатациите на Ангел Найденов. Ако бяхте разкрили престъпленията, може би нямаше да се наложи да ползваме СРС-та, подчерта Цветан Цветанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 97| 6206 |03.02.2011 Цветанов: Трактора реално е ръководил ДАНС . 31| 5773 |03.02.2011 Дават Кушлев на ВАС, искат оставката му . 69| 5932 |02.02.2011 Сините загубиха битката срещу Цветанов . 28| 5024 |01.02.2011 Прокуратурата оневини Цветанов за СРС-то на горнооряховските лекари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads