Реклама / Ads
42| 5204 |13.11.2013 НОВИНИ

Цветанов: При сблъсъци, перспективата за България е оставка

.
Цветан Цветанов и Жозеф Дол Източник: МВР
Когато се стигне до подобни сблъсъци, всеки трябва да направи оценка дали не е по-добре за гражданския мир и за сигурността на страната, за перспективата на държавата, да си подаде оставката.
 

Това заяви в коментар за събитията в България заместник председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той даде оценка на събитията у нас пред български журналисти в Брюксел, след като се срещна с председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол. По думите на Цветанов представителите на ЕНП наблюдават с тревога събитията в България.

Зам.-председателят на ГЕРБ посочи по повод вчерашните сблъсъци около Народното събрание, че в случая не би било редно да бъдат винени служителите на МВР. Тук е моралният ангажимент на всеки политик от управлението, посочи той.

Според него подаването на оставка е демократичното решение. Преди 10 месеца ГЕРБ взе политическо решение след провокациите да отиде на избори, където българските граждани да определят представителността в новото Народно събрание.

Манипулацията на 11 май и новата коалиция доведе до настоящата конфронтация, която няма да спре с подобно управление, с подобна блокада. Това може да спре само когато всички политически партии се явят на предсрочни избори и след това да се седне на масата, да се загърбят междуличностните противопоставяния.

Противопоставянето предизвиква насилие и агресия сред младите, коментира Цветанов. По неговите думи ГЕРБ винаги са били отворени за диалог. Трябва да имаме национални приоритети, към чието постижение да се стремим заедно, независимо кой управлява, добави той. Всеки от нас трябва да знае, че всяка стъпка в управлението се наблюдава от гражданското общество и то реагира, както днес, допълни Цветанов.

Според него при предсрочни избори ще има по-голяма активност. По неговите думи е важно активността да бъде 70 процента - с 20 на сто повече от мащаба на участието на избирателите миналата пролет. Цветанов коментира, че на изборите през май част от хората са се поддали на манипулация, за която са помогнали и "някои от държавните институции, което е недопустимо да се случи в правова държава".

Много съм разтревожен от това, което се случва в България, Румъния и Словения в областта на правосъдието, заяви председателят на ЕНП Жозеф Дол. Той настоя правосъдната система да бъде независима.

Според мен от Брюксел трябва да бъдат контролирани не само икономиките на 28-те страни от ЕС, но и правосъдните им системи. Това може да стане на основата на общ орган, не знам точно какъв, това трябва да кажат експертите, аз съм земеделец, добави Дол.

Не можем повече да увеличаваме задлъжнялостта. За разлика от социалистите, ние сме на мнение, че социалната политика е в пряка зависимост от това, което осигурява икономиката. Социалната политика зависи от икономическите постижения, не е редно да въвличаме в дългове бъдещите поколения. Това, което става в България, е поемането на дълг към бъдещите поколения, необходима е проява на отговорност, заяви Дол.

Цветанов отправи критики за непрозрачност при изразходването на взетия от управляващите у нас заем, както и при преговорите по "Южен поток". Според него през следващата година заради дълговете на НЕК цената на електричеството в България ще трябва да бъде повишена с поне 15 процента.

България има сериозни проблеми с бежанската вълна, трябва да се подготвя и за по-голям наплив заради предстоящото изтегляне на НАТО от Афганистан, заяви Цветанов. По неговите думи двата милиона сирийци, напуснали родината си и настанени в съседни страни, ще потърсят скоро уреждане на живота си, вероятно в Европа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 5330 |10.11.2013 Цветанов: ДПС трябва да даде отчет за това, което се случва . 35| 5179 |08.11.2013 Цветанов: Изтичане на информация от ДАНС проваля мащабно разследване . 36| 6630 |07.11.2013 Цветанов: Оставката на Бисеров е за пороци с финансови средства . 13| 5260 |06.11.2013 Цветанов: Защо не коментираме, че НЕК трупа задължения за милиони?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads