Реклама / Ads
53| 5347 |06.12.2010 НОВИНИ

Цветанов ще подаде ли оставка за уронване на лекарски престиж?

.
Д. Ленков
попита главният секретар на БЛС. Прекалено много политика и прекалено малко право имало с горнооряховския случай.
 

Да престанат разговорите за раждане, защото има медицински критерии, според които една бременност се води като раждане или като абортен плод, призова по БНТ д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз по повод обвинените четирима лекари в умъртвяването на бебе в Горнооряховската болница. Това било важно, защото в публичното пространство непрекъснато се говорело за раждане. Ако раждането било в специализирана клиника, където можело детето веднага бъде поето от специалисти, за да се приложи цялата терапевтична гама от лекарства, е могло то да бъде спасено. Възможност за това имало в университетската болница в Плевен и във Варна. В този смисъл лекарите не били "спали" лекарите.

Това бил резултатът от делегираните бюджети, отпускани на една болница от ръководството на НЗОК, каза Ленков, според когото нямало достатъчно средства във всяка една болница в страната. Затова лекарите протестирали от началото на годината срещу тази практика на здравната каса. Една болница има пари до 20-то число на месеца, оттам нататък те свършват и няма как да приема и да лекува болни, добави Ленков.

Кой и защо би затворил живо бебе в хладилна камера, кой нормален човек би направил това, попита той. Министърът на вътрешните работи ще подаде ли оставката си за уронване на престижа на българските лекари и конкретно на тези лекари от Горна Оряховица, ако се окаже, че не са могли са направят нищо повече, попита Ленков. Може би се цели тази болница в Горна Оряховица да бъде смачкана и да й се сложи кръст. Могло ли е тези хора да бъдат извикани с документи, където да им бъдат предявени обвиненията или трябвало да нахлуват БОП-аджии посред бял ден с оръжие, сякаш става дума за организирана въоръжена престъпна група. Защо е трябвало тези лекари да бъдат задържани за 72 часа, като някакви убийци, попита Ленков, казвайки, че те били уважавани граждани в целия град.

В случая в Горна Оряховица има прекалено много политика и прекалено малко право, той се разглежда от Народното събрание, осведоми д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защитата на правата в здравеопазването. Според него с лека ръка се раздават обвинения, а хора се наричат престъпници, без да е издадена присъда.

Frognews.bg напомня, че Общинският съвет в Горна Оряховица ще решава дали да уволни директора на болницата в града Миролюб Кожухаров. Очаква се и прокуратурата да повдигне обвинения срещу четиримата лекари, които преди седмица бяха арестувани по подозрение за умишлено убийство на новородено.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4983 |02.12.2010 Кадиев: Действията на Цветанов са милиционерщина . 24| 5948 |01.12.2010 Бащата на Калинка хвърли оставка . 1| 5020 |01.12.2010 В. Танов: Имахме различия с Цветанов, но ги изгладихме . 2| 6119 |30.11.2010 Скандален полицейски шеф хвърли оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads