Реклама / Ads
8| 5308 |21.10.2013 НОВИНИ

Цветлин Йовчев: Залавяме 100 % от преминаващите границата

.
временен бежански лагер в Харманли Източник: Булфото
Системата за наблюдение на българската граница е съвременна, тя функционира много добре, и почти 100% от всички хора, които минават през граница, се задържат. Това заяви на пресконференция вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след днешното извънредно заседание на правителството, на което бе обсъдена бежанската криза. Заседанието на кабинета продължи близо три часа, а в неговия дневен ред присъстваше само точка за мерките, които страната ни трябва да предприеме по отношение на бежанските потоци.
 

Не е възможно да преминават хора, които да не се задържат, подчерта Йовчев. Той отбеляза, че иска да разсее една митология за наблюдението и охраната на българската граница, която се използва в обществото от хора, които нямат познания, и от други, които имат, но ги използват по некоректен начин, по отношение на наблюдението и охраната на българската граница. 


Имаме възможност да разположим физически хора и технически средства така, че да не допуснем преминаване на граници”, посочи вицепремиерът. По думите му обаче - това ще е изключително скъпо от една страна и едни такива мерки не могат на сто процента да спрат потока, включително и от гледна точка на международни споразумения. „Има хора, които припадат на границата. Имаше бременна жена, която бе транспортирана, за да роди на българска граница, отбеляза още Цветлин Йовчев. 


Заседанието на правителството е било посветено на оценка на обстановката, предизвика от засиления миграционен натиск върху България, рисковете, породени от този натиск, конкретните мерки, които са изпълнени до момента, и насоките, в които в най-кратък срок трябва да подготвим план за справяне на ситуацията. 

 

Ние имаме увеличение на миграционния натиск спрямо България”, заяви вътрешният министър. 
Според него – факт е една усложнена обстановка в Близкия изток и в следващите месеци не може да се очаква да има разрешение на проблема.

 

 България е поискала допълнителна финансова помощ от Европейския съюз в размер на 6 млн. евро. До края на тази седмица очакваме да стане ясна сумата, която ще ни бъде отпусната. Правителството е в постоянна комуникация с България червен кръст (БЧК). 


„Страната ни получава директна помощ по линия на ФРОНТЕХ, като те ще ни изпратят 29 служители. Ние сме поискали от тях 50 служители”, посочи Цветлин Йовчев и добави, че има подписан и двустранен план с Агенцията за подпомагане и търсене на убежище. Йовчев определи като добра мярка разкриването на двата нови центъра за настаняване на бежанци, както и създаване на разпределителен център в Елхово. 
„Над 2000 допълнителни легла са осигурени за бежанските центрове от различните ведомства”, отбеляза още министърът на вътрешните работи. 

Цветлин Йовчев подчерта, че България поддържа двустранен диалог с Турция и Гърция. „От Турция имаме уверението, че ще се създаде тристранен център между Турция, Гърция и България на „Капитан Андреево”, както и ще се подобрят постоянните патрули по отношение на бежанците”, отбеляза вицепремиерът. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 4998 |16.10.2013 "Атака" организира на протест срещу Цветлин Йовчев . 15| 7293 |14.10.2013 Цветлин Йовчев слуша лекция на Иван Костов в НБУ . 28| 4781 |13.10.2013 Йовчев: Фандъкова да спре да плаши и да започне да работи . 23| 9716 |11.10.2013 Йовчев: Ще бъдат наказани комисарите за "Българския Уотъргейт"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads