Реклама / Ads
19| 6080 |28.02.2020 НОВИНИ

Турция обяви: Портата за бежанци към Европа се отваря

.
Реджеп Ердоган
Ердоган отваря портите за бежанци към Европа. Анкара обяви, че вече няма да спира сирийците, които искат да влязат на територията на стария континент. Причината за острата реакция е убийството на 33 турски бойци по време на бомбардировките в Идлиб.
 

Въздушните удари са извършени от сирийската армия на Башар Асад. Мишената са били позиции на турските военни в сирийската провинция Идлиб. Русия също стои зад Асад.

 

Действията на Кремъл и сирийските военни бяха остро осъдени от международната общност. Генералният секретар на НАТО - Йенс Столтенберг призова за спиране на офанзивата и спазване на международното право. НАТО подкрепят усилията на ООН за уреждане на мир в реиона, съобщават от “Ройтерс”. Столтенберг обяви, че днес се свиква извънредно заседание между държавите в НАТО. Посланиците ще обсъдят обстановката в Сирия по искане на Турция.

 

Турският президент Реджеп Ердоган вече няколко пъти е заплашвал открито Европа, че ще отвори границите за бежанци. В страната по официални данни има около 3 милиона и 700 хиляди сирийски бежанци. Турски медии съобщават за групи бежанци, които се опитват да проникнат на гръцка територия от Турция. Капацитет, с който Европа не би могла да се справи.

 

Анкара нанесе ответни удари по позиции на армията на Башар Асад. "Всички известни позиции на режима бяха обстреляни от нашите сухопътни и военновъздушни части", каза в комюнике ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахреттин Алтун.

 

Вследствие на ескалацията на напрежението в Сирия в Анкара се проведе извънредна среща, председателствана от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган. Заседанието в президентския дворец продължи два часа и в него взеха участие военният и външният министър, началникът на Генералния щаб, ръководителят на разузнавателната служба МИТ и други високопоставени официални лица. Крайната националистическа Партия на националистическото действие, която подкрепя управляващата Партия на справедливостта и развитието, и опозиционната Народнорепубликанска партия проведоха извънредни заседания на ръководствата си във връзка с обстановката.

 

По-рано Русия обвини Турция в нарушаване на споразумението от Сочи и че е подкрепила с артилерийски огън въоръжените бунтовнически групи в Идлиб, а в руски медии се появиха информации, че са били използвани преносими зенитни ракетни комплекси (ПЗРК) срещу сирийски и руски самолети и хеликоптери. Такива кадри бяха публикувани и в социалните мрежи.

 

САЩ също призоваха за прекратяване на настъплението в Идлиб и изразиха подкрепа за Турция. "Заставаме зад нашия съюзник в НАТО Турция и продължаваме да призоваваме за незабавно спиране на тази отвратителна офанзива на режима на Асад, на Русия и на силите, подкрепяни от Иран", каза в комюнике говорител на Държавния департамент.

 

От своя страна министерството на отбраната на Русия обяви днес, че турските военни, които са били атакувани в Идлиб, са се намирали сред „терористи“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4661 |19.02.2020 Турция нащрек! Гърция и САЩ със съвместни военни учения под Олимп . 0| 4105 |14.02.2020 Анкара: Няма заразени с коронавирус в Турция . 4| 4172 |14.02.2020 В. Сименов иска изолатори и термокамери на границата с Турция заради коронавируса . 0| 4285 |12.02.2020 Отново земен трус в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads