Реклама / Ads
2| 6525 |10.01.2024 НОВИНИ

Твърдения, че удрят австрийските BILLA и OMV. Асен Василев: "Текат проверки в още 700 фирми"

.
Асен Василев Източник: БГНЕС
Масирани проверки на данъчни и други държавни служби са започнали към 10 ч. сутринта в сряда в магазините на австрийската верига за хранителни стоки BILLA в цялата страна, както и на бензиностанциите OMV - също австрийска собственост. Финансовият министър обаче отхвърли спекулациите за оказване на натиск върху австрийските компании заради решението на Австрия да не ни пусне в сухопътен Шенген. Василев посочи, че се проверяват още стотици фирми.
 

В София се проверяват 8 обекта на BILLA, един в Пловдив и три магазина в Бургас. Проверки има също и във Велико Търново, където инспектори има в два супермаркета на австрийската верига, съобщава 24 часа.






BILLA се проверява по регламента за деклариране на стоки с висок фискален риск, както и качеството на месото, което се продава в магазините. След проверката на място следват и за производителите и вносителите на стоки за австрийската верига хранителни магазини.

 

От веригата бензиностанции OMV се проверяват обекти в Плевен, София, Варна, Пловдив и Бургас. Там заедно с данъчните има и митничари. Австрийските бензиностанции са поставени на предварително наблюдение за нарушения и проверяващите имат право включително да затворят обектите им.

 

"Натиск не се оказва. Текат проверки сигурно в още 500, 600 и дори 700 фирми в страната в момента", посочи Асен Василев.

 

"Снимали сте две австрийски и сте решили да четете повече отколкото има". Това каза финансовият министър Асен Василев по повод проверките на НАП, БАБХ И Агенция "Митници" в австрийските фирми BILLA и OMV, предаде "Фокус".

 

"Знаете, че във всички хранителни вериги с влизането на обезпечителните мерки, които за са събираемост от 3 януари, на българския пазар има засилено присъствие в абсолютно всички хранителни магазини както и други обекти, където има стоки с висок фискален риск, както и при производителите на такива стоки", посочи министърът.

 

Запитан как гледа на призива от работодателските организации тези дни - австрийските фирми да бъдат бойкотирани, за да натисне България Австрия така, че да ни пусне в Шенген и за сухоземните граници, Василев смята: "Това е въпрос на българските потребители, а не към правителството. Бизнесът е свободен да отправя, каквото иска призиви към гражданите. Това, което ние правим и където има диференцирано отношение спрямо Австрия, са проверките на Агенция “Митници", където всички товари от и до там, минават пълният набор от проверки".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4556 |10.01.2024 "В памет на загиналия им български другар". Защо войниците в Украйна пишат върху снаряди? . 0| 4148 |10.01.2024 Обявяваме от днес доходите си пред НАП, подаваме декларации . 29| 10714 |10.01.2024 Бюстът на Граф Игнатиев във Варна беше съборен . 11| 4392 |10.01.2024 Проруски синдикат погна хиперактивните деца? Били зле възпитани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads