Реклама / Ads

0| 5671 |10.06.2014 НОВИНИ

Учениците от Американския колеж и Испанската гимназия - най-силни на матурите

.
Резултатите от задължителните държавни зрелостни изпити по български език и литература и най-желаните матури по избор - география и биология са по-високи в сравнение с миналата година. Двойките по география са два пъти по-малко.

Министърът на образованието Анелия Клисарова каза по БНР, че за тазгодишните матури е работено по две направления – подобряване на съдържанието в изпитните тестове и на организацията на самите изпити: Тази година средният успех за страната е 4,71, а за 2013-а е била много добър 4,73. По български език е 4,28 срещу 4,26 за 2013-а година. Най-ниските резултати обаче са по Философия и История и цивилизация. Най-високи са резултатите по чужди езици. Постижимостта на отделните учебни предмети спада с покачването на класа или най-високи резултати от външно оценяване в 4-и клас, по-ниски в 7-и клас и горе-долу най-ниски в 12-и клас. Това трябва да ни покаже, че не може в 12-и клас само да разчитаме да ги научим децата, а трябва да направим един последователен процес, за да може всички не да намалят резултатите си, а да ги повишават. От друга страна знаем, че с нарастването на класовете става по-труден и по-трудно усвоими за децата и по-трудни за преподаване. Имаме напредък с повече верни резултати в отворените въпроси. 

 

На задължителната матура по Български език и литература зрелостниците са по-уверени при откриване на правописни грешки, каза Евгения Костадинова, директор на Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание в просветното министерство“: За съжаление, когато трябва да приложат тези правописни норми в собствен текст не са толкова уверени. Най-сериозен проблем продължава да е усвояването на пунктуационните норми. По традиция зрелостниците са се справили по-добре с въпросите със затворен отговор, отколкото с тези с отворен. Двойките по български език и литература са 5 на сто. Отличните оценки - над 15 %. От 13 предмета от матурата по избор няма нито една слаба оценка по италиански и по испански език, а най-много са двойките по история - над 15%.


Повече от 50 на сто са отличниците по испански, химия и италиански език. Както и предишни години, успеваемостта на учениците от профилираните гимназии е най-висока, а на тези от спортните училища - най-ниска. В Кърджали, Смолян и Благоевград успехът на зрелостниците е най-висок, а на последно място се нареждат Ямбол, Шумен и Разград. По училища най-добри са резултатите на възпитаниците от Американския колеж и Испанската гимназия в София.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 4606 |24.04.2014 Ученичка пръска съучениците си с нервнопаралитичен газ. . 1| 6053 |17.04.2014 В шок са съучениците на убитата Алекс . 1| 5509 |28.03.2014 Учениците намазаха още 2 неучебни дни през май . 1| 5675 |22.01.2014 Грипна епидемия в София, ваканция за учениците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ