Реклама / Ads
4| 4245 |02.04.2015 НОВИНИ

"Уестингхаус" държи на VII блок в "Козлодуй"

.
АЕЦ „Козлодуй”
"Уестингхаус Електрик Къмпани" не се отказва от строежа на VII блок в "Козлодуй", бе оповестено в съобщение до медиите. Президентът на американската компания Дани Родерик обяви, че въпреки изтеклия срок на споразумението, ще продължат да се водят дискусии за нова структура и времеви период.
 
Това решение бе взето съвместно от всички страни и отразява сегашните условия в България за подкрепа на инфраструктурен проект от такъв мащаб, посочва Родерик. "Макар да съществува единодушие, че в дългосрочен план този проект е атрактивен, страните са на мнение, че ще трябва да се разгледат различни модели за внедряването на технологията AP1000® за в бъдеще".

Преди ден в парламента премиерът Бойко Борисов, без да бъде питан, обяви, че "ние сме готови да работим по споразумението с "Уестингхаус" за VII реактор на АЕЦ "Козлодуй", но ако те са инвеститор. Ако са търговец, ние нямаме финансови възможности".  Той отправи критики към представителите на БСП, че е подписано споразумение изобщо с ясното съзнание, че не може да се вземе голям заем, за да се изпълни. Документът бе подписан при кабинета "Орешарски". Премиерът дори посочи, че всичко това му струвало големи ядове.

"Макар да съществува единодушие, че в дългосрочен план този проект е атрактивен, страните са на мнение, че ще трябва да се разгледат различни модели за внедряването на технологията AP1000®  за в бъдеще.", се посочва още в съобщението на "Уестингхаус".

"Уестингхаус" е доволна от сътрудничеството, което разви с АЕЦ „Козлодуй", и в близкото бъдеще ще се фокусира върху незабавни и количествено измерими подобрения на ядрените мощности в страната чрез представяне на най-модерната технология на компанията, използвайки големия си международен опит, се казва още в него.
 
Допълва се, че осем реактора с технология AP1000® вече се изграждат в света - по два на всяка от площадките "Vogtle" и "V.C. Summer" в САЩ, както и по два на площадките на АЕЦ "Sanmen" и AEЦ "Haijang" в Китай. Неотдавна били сключени акционерни споразумения за изграждането на ядрени мощности с технология AP1000® на площадката "Мурсайд" в Обединеното кралство.

"Уестингхаус Електрик Къмпани", компания от групата "Тошиба Корпорейшън", е пионер и световен лидер в ядрената енергетика и водещ доставчик на продукти за атомни електроцентрали и технологии за енергийни компании по целия свят.
През 1957 г. компанията доставя първия в света ядрен реактор с технология вода под налягане в Шипингпорт, Пенсилвания, САЩ. Днес технологии на "Уестингхаус" са основа за приблизително половината от действащите атомни електроцентрали в света, включително над 50% от тези в Европа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8415 |02.04.2015 Ангел Славчев пред Фрог: Банковото лоби държи депутатите на къса каишка . 4| 4898 |01.04.2015 Свлачище блокира АМ "Люлин" . 0| 5113 |01.04.2015 Фас подпали блок в Пловдив . 22| 5299 |30.03.2015 "Грийнпийс" зове Борисов: Бъдете смел! Откажете нов блок на АЕЦ "Козлодуй"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads