Реклама / Ads
2| 3019 |29.02.2024 НОВИНИ

Украйна прогони руските войски от Краснохоривка в Донецк

.
Източник: 3 окрема штурмова бригада/Facebook
Войници от Трета щурмова бригада на Украйна заявиха на 28 февруари, че са прогонили руските войски от град Краснохоривка в Донецка област.
 

Максим Жорин, заместник-командир на Трета щурмова бригада на Украйна, нарече изтласкването на руските войници от града контраатака в отговор на изтеглянето на украинските сили от Авдийвка на 17 февруари и три села след това.

 

Трета щурмова бригада e доброволческа единица в състава на Въоръжените сили на Украйна, създадена от ветерани от Руско-украинската война. Месеци наред бридата участваше в отстояването на Авдийвка. По-рано участва в отвоюването обратно от руснаците на Бахмут.





Според украинските военни руските сили са атакували югоизточната част на Краснохоривка на 27 февруари и са влезли в града.

 

Войници от първи и втори щурмови батальон на Трета щурмова бригада проведоха бойна операция за прочистване на града от руските войски, като не им позволиха да се закрепят.

 

"Към настоящия момент Краснохоровка е под контрола на украинските войски", заявиха от бригадата.

 

Военните заявиха, че за кратък период от време руската армия е успяла да се подготви за "дълга отбрана". Въпреки това руските загуби възлизат на 100 убити и ранени войници, заявиха от бригадата.

 

"Руснаците отказаха да се предадат и бяха ликвидирани в заетите от тях къщи", се казва в изявлението.

 

През юни 2023 г. украинските военни съобщиха за освобождаването на територията край Краснохоривка, която е била окупирана след първоначалното нахлуване на Русия през 2014 г. Градът в Донецка област е подложен на редовен руски обстрел, заедно с други населени места на фронтовата линия.





След превземането на Авдийвка Русия засили настъплението си в различни части на украинската фронтова линия, вероятно за да разтовари украинските сили, съобщи Министерството на отбраната на Обединеното кралство в актуализираната си разузнавателна информация от 21 февруари.

 

На фона на недостига на боеприпаси, на 27 февруари военните съобщиха, че украинските войници са се изтеглили от селата Степово и Сивиерне край Авдийвка. Ден преди това село Ласточкине беше окупирано от Русия.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2917 |29.02.2024 Депутатите ще чуят Ивайла Бакалова и съпруга ѝ за Нотариуса . 5| 2562 |29.02.2024 Какво да очакваме в годишното обръщение на Путин? . 1| 2742 |29.02.2024 Откриват държавната лаборатория на "Капитан Андреево" . 0| 2614 |29.02.2024 Вашингтон подкрепи суверенитета на Молдова, Зеленски разговаря с Мая Санду

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads