Реклама / Ads
7| 4336 |08.01.2024 НОВИНИ

Украинският поет Максим Кривцов е загинал на фронтa като картечар

.
Максим Кривцов
Украинският поет Максим Кривцов e убит на фронтовата линия, съобщи асоциацията на украинските писатели PEN Украйна на 7 януари. Майката на Кривцов потвърди смъртта на 33-годишния си син в коментар под неговата последна публикация във "Фейсбук". Колеги и приятели на Кривцов също отдадоха почитта си в публикации в социалните медии.
 

Кривцов беше сред участниците в антиправителствени протести в Украйна "Евромайдан" - едно от най-важните събития в съвременната история на Украйна, което сложи край на управлението на прокремълския президент Виктор Янукович през 2013-2014 г., се казва в изявлението на PEN Украйна (акронимът PEN произлиза от Poets, Playwrights, Editors, Essayists, Novelists - поети, драматурзи, редактори, есеисти, романисти).


Кривцов се присъединява към въоръжените сили на Украйна като доброволец скоро след началото на войната в украинския Донбас. Той участва в бойни действия в състава на украинския доброволчески батальон "Десен сектор" (2014-2015 г.), първоначално сформиран в състава на Украинския доброволчески корпус, а между 2016 и 2019 г. е старши картечар в бригадата за бързо реагиране на Националната гвардия на Украйна.


През 2022 г., когато Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна, Кривцов "се завърна на фронтовата линия, където публикува книгата си "Стихове от вратичката", пише ПЕН Украйна.


В края на декември ПЕН Украйна включи изданието в списъка си с най-добрите украински книги за 2023 г.


"Най-лошият ми страх се сбъдва: намирам се в нов Червен ренесанс (Розстріляне відродження, Червоний ренесанс). Както през 30-те години на миналия век, украинските артисти са убивани, ръкописите им изчезват и паметта им е изтрита", написа украинската писателка Виктория Амелина в предговора към публикувания дневник на друг автор, Володимир Вакуленко, убит по време на руската окупация на Изюм.

 

Амелина, която намери бележките на Вакуленко, скрити от него от руснаците в двора му, и инициира публикуването на дневника, също беше убита във войната на Русия. Тя почина на 1 юли, след като беше тежко ранена при руски ракетен удар по Краматорск, припомня Kyiv Independent.


Вакуленко и Амелина са сред десетките украински културни дейци, убити вследствие на руската агресия в Украйна. Няма официални данни за подобни загуби, но според съставените и допълвани от PEN Украйна два списъка пълномащабната инвазия е отнела живота на най-малко 65 украински културни дейци. Сред тях е заслужената артистка на Украйна Виктория Тимошенко, загинала в резултат на ракетен удар на 2 януари.

 

"И след петдесет години следващите "руски мръсници", потомци на сегашните убийци, пак ще ни питат - е, къде са ви нобелистите", написа писателката Тамара Зерня, препубликувайки едно от стихотворенията му.


"Имах един ужасен сън, който често сънувах: ходех из Киев с картечница, чаках на станцията на метрото с оръжие в скута. Аз съм от онези ужасни хора, които казаха, че войната трябва да се пренесе по улиците като пожар. За да разберат и другите какво се случва. Сутринта на 24 февруари дълбоко съжалявах за тези мисли", каза Кривцов в интервю след началото на войната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3615 |08.01.2024 АПИ съветва: Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия . 0| 3605 |08.01.2024 Рекордна джакпот печалба от над 2.4 милиона лева на сайта на WINBET . 5| 4012 |08.01.2024 Проф. Калин Янакиев: Волгиновият монопол в БНР е хибридно облъчване, а не "другата гледна точка" . 3| 3579 |08.01.2024 Италианският външен министър поиска евроармия и нова ръководна структура в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads