Реклама / Ads
32| 6052 |12.02.2013 НОВИНИ

"Умни" електромери и ново ценообразуване иска Делян Добрев

.
В най-скоро време в България трябва да започне подмяната на обикновените електромери с т.нар "умни" електромери, които изпращат отчетените данни дистанционно чрез модем. Това обяви пред журналисти министърът на икономиката Делян Добрев след измерване на електромер по сигнал на потребител в Българския институт по метрология.
 

 

 

Според енергийния министър започнатите проверки няма да решат дългосрочно проблема, тъй като в голяма част от случаите електромерите ще са изправни, а в останалите те просто ще бъдат подменени за сметка на електроразпределителното дружество.

Енергийният министър посочи необходимостта от либерализация на енергийния пазар като най-важна стъпка пред преодоляването на проблема с високите сметки. Той набеляза три конкретни мерки в тази посока.

Първата стъпка са така наречените "умни" електомери, които изпращат чрез модем данните си до системата. "В този случай няма да има инкасатори, които да минат на всеки 30, 35 или дори 40 дни, а точно на 30-ия ден, в точен час, електромерът ще изпрати отчетените данни за изразходвана електроенергия", посочи Делян Добрев и добави, че така няма да има съмнение, че инкасаторът е видял една цифра, а е записал друга. Според него отпадането на инкасаторите ще намали разходите на нови играчи при навлизане на пазара и така либерализацията ще се случи на практика.

Втората промяна е въвеждането на предплатена услуга, която отново ще е възможна само след смяната на старите устройства с "умни" такива. Според министър Добрев тази услуга е особено подходяща за вилните зони, където потреблението е ниско и непостоянно и инкасаторите рядко посещават обектите. Ваучерите за електроенергия щели да наподобяват тези за GSM-услуги. "Купувате си ваучер за 100 лв, въвеждате номера му в електромера и когато останат 5-10 лв, електромерът подава сигнал и ви предупреждава", разястни технологията Добрев.  Според него въвеждането на предплатена услуга, която в момента също съществува в закона, но на практика е неприложима, ще позволи на повече търговци да се включат в пазара.

Като трета стъпка е необходима кардинална промяна в модела на ценообразуване на ДКЕВР, посочи министърът на икономиката. По думите му този модел не е променян от повече от 10 години. В момента цените се определят на базата на инвестиционните разходи на електроразпределителните дружества, но не се гледа в какво са инвестирани средствата, каза Добрев. "Редно е регулаторът да позволява инвестиции предимно, да не кажа само, в енергийна ефективност - това означава от едно и също количество въглища да се получава повече електроенергия", обясни министърът. Той даде за пример модернизираната електроцентрала "Марица - Изток 2", в която ефективността е била повишена с 15-20%, и допълни, че подобни мерки са необходими и в частните централи Бобовдол, "Марица - Изток 3", Брикел и Варна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5230 |12.02.2013 Отново заплашиха с бомба Борисов . 22| 5869 |04.02.2013 Ново 20: Македония дава заден от договора за добросъседство? . 16| 6474 |01.02.2013 Художници на бунт срещу новото лого на България . 10| 5014 |18.01.2013 20 души умували новогодишното обръщение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads