Реклама / Ads
5| 6836 |21.02.2015 НОВИНИ

Уволниха висш полицай заради Лудия Петко, главсека ще го награждават

.
Лясковец - големият провал на МВР
Уволнен дисциплинарно заради случая „Лясковец” е шефът на отдел „Криминална полиция” в Главна дирекция „Криминална полиция” Атанас Илков. Заповедта му била връчена преди няколко дни. Това е първият уволнен високопоставен полицейски шеф заради операцията по задържането на 54-годишния Петко Савов на 14 март миналата година, при която бе убит командосът Емил Шарков, а трима негови колеги бяха ранени.
 
До момента отговорността за провала на акцията на МВР се стовари върху двама от началниците на полицията във Велико Търново и двама редови служители. Уволнението сега на Илков е следствие от възобновената проверка по случая от служебния министър Йордан Бакалов. Пропуски в работата на висшето ченге открили от Инспектората на МВР и срещу него бе образувано дисциплинарно производство.

Източници от МВР твърдят, че именно Илков е изготвил плана за операцията в Лясковец. Уволнен е, защото е подвел главния секретар на МВР Лазаров, че Петко Савов е опасен. Илков се позовал на профил, изготвен от психолози на Петко Савов, но той не бил заведен както е трябвало в архива на полицията.

Илков ще обжалва дисциплинарната мярка пред административния съд, стана ясно от негово изявление.

Главният секретар Лазаров, както и досега, се измъкна сух от позорната акия, за която той отговаря като оперативен ръководител на цялото МВР. Много е вероятно да бъде награден от премиера Бойко Борисов за бяскави резултати по време на пребиваването си във вътрешното министерство. Аргуменът би могъл да е, че в последно време няма убит нито един полицай по време на акции. Лазаров се превърна в любимец на Борисов, откакто ГЕРБ състави коялиционно правителство и заваляха искания за негово отстраняване като неподходящ за заеманата длъжност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 7710 |20.02.2015 Заповядайте в "кухнята" на НС: Депутати се правят на маймуни заради „Червеи“ . 28| 5217 |19.02.2015 Горов: ГЕРБ признаха, че са избрали четирите банки по дълга заради облага . 10| 5279 |19.02.2015 Духовници държат патриарха на „къса верижка” заради избора му . 4| 6337 |19.02.2015 Скъпоструващи лекарства изчезнаха заради паралелен износ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads