Реклама / Ads
7| 6008 |21.02.2014 НОВИНИ

Валери Димитров: Законът за Сметната палата я превръща в наказателна бригада

.
В този закон за Сметната палата няма нито един читав мотив. Той буди насмешка. Трябвало да има колегия, то и сега има такава - ние сме трима и сме професионалисти. Имаме по 15 години професионален стаж по одита. Ако на вносителите на закона им стиска, нека да седнат срещу нас в телевизионно студио и да защитят проекта си. Това заяви председателят на Сметната палата Валери Димитров в сутрешния блок на БТВ.
 

За три години има 60 одита на изпълнението, те са изключително професионални и значими. Одит за цените за лекарствата, три одита за енергетика, които бяха подминати в НС с мълчание и други. Българската сметна палата има с какво да се гордее, каза още той. Свалят се професионалните изисквания за ръководството и за одиторите. Слага се една голяма колегия и тя ще се избира по квотен принцип, а това поражда огромния риск да се злоупотребява с власт.

Може да се иска да се раздава индулгенции за нашите хора - приятни доклади за тях, а за другите да се манипулират. Много е опасно, когато се намесят политически и партийни пристрастия в една професионална институция. В Сметната палата може да се назначат хора, които да прокарват интересите на една партия, а неудобните за нея да се наказват, каза още той. Досега никога не ни е оказвано натиск и не сме имали поръчков доклад, каза още Димитров.

"Поправките в закона за Сметната палата ще я превърнат в наказателна бригада или раздавач на индулгенции" каза още Валери Димитров. Според него „Мотивите на поправките в този закон са образец на професионално невежество, няма нито един смислен аргумент в тях. Имало еднолично ръководство, което било опасно и трябвало да се смени с колегия."

По думите му този закон ще превърне Сметната палата в група за натиск и рекет. Димитров изтъкна, че има огромен риск да се злоупотребява с властта - така в палатата можели да влязат хора със силни партийни зависимости.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5680 |15.02.2014 Страхил Ангелов заклейми бирниците: Лобистки е законът за тях . 16| 5844 |11.02.2014 Обраха вилата на левия депутат Валери Жаблянов . 12| 6665 |07.02.2014 Проф. Валери Димитров брани Авиоотряд 28 като Матросов . 19| 5593 |07.02.2014 Валери Симеонов притеснен от хакери при електронно гласуване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads