Реклама / Ads
64| 12467 |20.10.2020 НОВИНИ

Ваня Григорова от КТ “Подкрепа”: Защо да сменяваме властта, да дойде друг - същият изрод?

.
Ваня Григорова
Защо да сменяваме властта, да дойде друг-същият изрод? Този риторичен въпрос зададе Ваня Григорова от КТ “Подкрепа” в интервю за “Судио Х” по ТВ ⅞. Между нея и водещия Тошко Йорданов се заформи лют спор, в който Григорова обясни, че няма как синдикатът да организара стачки, след като няма закон.
 

Вижте какво още каза тя: “Аз вас не ви видях на площада, но аз бях там. Синдикатът няма какво да прави на протеста. Кога организаторите на протеста поставиха едно социално искане  или се поинтересуваха от миньорите? Защо ние да сменяваме властта, за да дойде някой друг-същият изрод?! За да може той да убие мините. Този, който иска помощ, трябва да даде нещо. Защото не може ние да се борим за мините, а някакви хора дори да не се интересуват от това какво се случва в старозагорско. Никой от организаторите на протеста не се интересува от миньорите. Протестът значи не е наш. Алтернативите, всички, които се измислят, са от синдикатите. Синдикатите се пребориха за мините, за да могат днес да работят. 


Синдикатите не правят избори. Синдикатите не избират и управляващите. Вие не разбирате ролята на синдикатите. Синдикатите не трябва да са опозиция. Синдикатите не са една армия, която някой може да щракне, ей така, и да дойдат. Синдикатите трябва да защитават работниците в различни фирми. Вие защо си мислите, че нашите членове са някакви говеда, които може да се изкарат. Нашите синдикални членове, когато решиха, бяха на протест. Те не са ни подчинени, за да може ние да ги изкараме на площада. Това, което постигнахте днес, е един безконтролен капитализъм, който източва всякакви човешки….Това, за което сте се борили, е довело до това, да има едни мутри и тогава, и впоследствие. Да има едни олигарси, които да злоупотребяват с човешките права. Аз съм социалист. Знаете ли какво е в Западна Европа? Там е социална демокрация просто. Това е нещото, към което ние трябва да се стремим. За съжаление ние се стремим към Америка - там където е върл безконтролен и безчовечен капитализъм. Там има много немощни синдикати. В Америка дори няма задължение за подписване на трудов договор. 


Не се отричам от това, което съм казала. Не може да сте срещу газопровод, който може да ни даде възможност да имаме електроенергия. Спряхме “Южен поток” по време на Орешарски, защото дойде едно американско чиновниче, което му размаха пръст и той каза: “Край на “Южен поток”. Сега на Борисов му казват: “Край с “Турски поток””. А ние с какво ще се стоплим?! Държавата, която е с най-висока енергийна бедност. С какво точно? След като спряхме “Турски поток” все с нещо. 


КТ “Подкрепа” не й е работа да подкрепя правителството. Работа й е да иска увеличение на майчинството, да иска увеличение на пенсиите, на минималната работна заплата. Постигаме го с преговори, с протести. Три години се борим за увеличение на заплащането на нощния труд.  Миналата година пред МС, когато аз говорих на брифинга, отпред трябваше да има минимум 100 човека с плакати, които да покажат, че ние изразяваме техните интереси. Нямаше нито един, нито един. Е кажете ми тогава, синдикатът по какъв начин да наложи това, за което се бори. Ние не можем да плащаме като някои хора да ходим на протести. Ние не можем да плащаме. Тия хора трябва да разберат, че това е за тях. 


Вие сте се запътили към властта, но дори не знаете, че не може да се направи стачка.  Няма закон за стачките, разберете. Няма национална стачка в българското законодателство. Знаете ли какво значи стачка и протест? Протест е ето това-три месеца разходки по площада. Стачка  е съботиране на производството. Няма такъв механизъм. Трябва закон, защото тези хора ще бъдат уволнени. Вие трябва да разберете, че ако един човек няма хляб на масата, няма да се върже на никакви протести”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6229 |18.09.2020 Ваня Григорова: Двойно повече са безработните у нас, сравнено с ЕС . 1| 5835 |10.06.2020 Ваня Григорова: Очевидно като общество предпочитаме да бием слабите и да се подмазваме на силните . 2| 5148 |27.05.2020 Ваня Нушева: Документът на ЦИК за е-вота е едно ”добро пожелание” . 9| 5726 |12.05.2020 Ваня Григорова, КТ „Подкрепа“: Време е да говорим за мерки, а не да лъжем ЕК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads