Реклама / Ads
1| 4063 |10.12.2014 НОВИНИ

ВАС върна делото за Камен Ситнилски

.
Камен Ситнилски
Върховен административен съд (ВАС) върна делото за уволнението на Камен Ситнилски.
 

Днес петчленен състав на ВАС отмени решението на тричленен състав на ВАС, с което първоинстанционния съд е обявил нищожността на решението на ВАС за налагане на дисциплинарно наказание "дисциплинарно освобождаване от длъжност" на Камен Ситнилски – изборен член на Висшия съдебен състав, като е върнал делото на друг тричленен състав на ВАС, съобщи Бгнес.

 

Съображението на петчленния състав за това са, че производството пред ВСС срещу Камен Ситнилски е започнало като дисциплинарно по реда на глава 16 от Закона за съдебната власт - "Дисциплинарна отговорност", в който случай за приемане на решение е необходимо мнозинство повече от половината от членовете на ВСС, а не мнозинство повече от 2/3 от членовете на съвета.

 

Връщането на делото на друг тричленен състав, петчленният състав е мотивирал с доводи, че първата съдебна инстанция не е изложила мотиви за допуснатото дисциплинарно нарушение от привлеченото към дисциплинарна отговорност лице.

 

БГНЕС припомня, че делото стигна до решаване от петчленен състав на ВАС по протест на прокуратурата срещу решение на тричленен състав на ВАС от 30 май, с което бе обявено за нищожно решението на ВСС, с което на Камен Ситнилски беше дисциплинарно освободен.

 

ВАС реши и да се върне административната преписка на ВСС за продължаване и приключване на производството по дисциплинарно дело. Решението на тричленния състав беше подписано с особеното мнение на съдията докладчик Наталия Марчева.

 

Защитата на Ситнилски каза тогава, че решението на по-долната инстанция, с което бе обявено за нищожно решението на ВСС е логично, правилно и законосъобразно. Адвокатът поиска от върховните съдии да решат спора по същество. Според него не е необходимо преписката да се изпраща отново на членовете на ВСС. Защитата изтъкна, че липсват срокове за решаване и не вижда проблем, ако това се случи в близко бъдеще.

 

Скандалът със Ситнилски избухна именно заради избора му във ВСС от прокурорската квота през есента на 2012 г. Година по-късно, в края на юни 2013 г., в медиите изтекоха СРС-та от навечерието на този вот. Внушението бе еднозначно - зад кулисите са текли договорки тогавашният зам. главен прокурор Камен Ситнилски и обвинителят от Пловдив Румен Боев непременно да влязат в съвета, който кадрува магистратите. Записите изобличаваха като основни "заговорници" окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев и апелативния обвинител на Бургас Емил Христов. След изслушване на всички замесени в скандала от етичната комисия на ВСС на 25 юли 2013 г. шефът Ясен Тодоров и съдиите Галя Георгиева, Димитър Узунов, Каролина Неделчева и Даниела Костова внесоха предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Ситнилски. Мотивът им бе, че станалите публично достояние разговори са създали "основателно възприятие" в обществото за задкулисие, натиск и непочтени договорки.

 

По предложение на дисциплинарния състав на 26 септември 2013 г. ВСС отстрани Ситнилски за 6 месеца с мотива, че докато е на поста, можел да повлияе на изхода от дисциплинарното дело. Срещу Румен Боев мерки не бяха взети. Самият Камен Ситнилски отрече да е натискал когото и да било, призова прокурорите да защитят своя избор, но не получи подкрепа. В края на 2013 г. той подаде жалба в Европейския съд в Страсбург за нарушена презумпция за невиновност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6203 |09.12.2014 Проверяват Чeналова и за делото "Соло" и оправданието на убиец . 3| 7221 |08.12.2014 Свидетел срещу „Килърите”: Опитаха да ме убият, има натиск и върху хора, работили по делото . 9| 4046 |05.12.2014 Подсъдим по делото „Костинброд” стана съветник на Борисов . 8| 4681 |02.12.2014 Софтуерен специалист: Изборът на съдия по делото КТБ е манипулиран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads