Реклама / Ads
8| 4309 |04.09.2014 НОВИНИ

Ветеринарите искат да са лекари, а не стопани

.
Българският ветеринарен съюз излиза на национален протест срещу работата на Агенцията по храните, като изисква наказания на висши чиновници заради допускането на разрастването на заразата от "син език" по селскостопанските животни и учредяване на самостоятелна национална ветеринарно-медицинска служба, съобщи БНР.
 
Ветеринарите изразяват и недоволството си от подготвяните промени на цените по държавната профилактична програма. Сред исканията им е ветеринарната професия да не се третира като селскостопанска, а като медицинска.

"Това е четвъртият национален протест в рамките на 2-3 години", обясни д-р Мирослав Първанов от Българския ветеринарен съюз пред БНР.

Протестът ще се състои пред сградата на Агенция по храните и ще премине под наслов "Липса на стратегия, организация и управление на ветеринарно-медицинската дейност". "В тази сграда се намират основните виновници за неадекватните мерки и за кризата, в която се намираме", отсече Първанов.

Доктор Първанов обърна внимание на три основни проблема, като "на първо място е синият език. Ветеринарите посочват, че вземането на кръвни проби и обявяването на резултатите е много мудно. Това обяснява мащаба на бедствието. Бройката на заразените животни, 3-4 хиляди, която обявиха наскоро, е само в областите Хасково, Кърджали и Смолян. Но според нас в никакъв случай не са по-малко от 15-20 хиляди животни. Половината не са маркирани. Нямам представа как държавата ще обезщети стопаните, чиито животни умират. В момента се разпространява заболяване от типа на туберколозата. Чиновниците укриват информация и месо от заразени животни има на пазара. Те си признаха и днес има вече изклани над 300 крави", поясни Първанов.

Протестиращите целят МС да потърси най-строга отговорност на съответните длъжностни лица в Министерството на земеделието и в агенцията и тези хора да бъдат отстранени от пост. Другото искане на ветеринарите е службата да премине под прякото подчинение на Министерството на земеделието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5550 |22.08.2014 Приютихме самолет от страна с Ебола, другите не го искат . 2| 5296 |20.08.2014 Галъп: 43% искат оздравяване на КТБ . 15| 7123 |19.08.2014 Рибари искат законно да убиват делфини . 59| 8468 |10.08.2014 Протестърите искат Ан. Цонева да е министър, вече пият шампанско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads