Реклама / Ads
14| 5290 |13.01.2014 НОВИНИ

Вигенин: Оставката на Калфин вещае разделение в левицата

.
С напускането на поста си като ръководител на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент ми се струва, че Ивайло Калфин търси някаква алтернативност, която може да доведе до разделение в левицата. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин пред журналисти по повод подадената по-рано днес пред лидера на БСП Сергей Станишев оставка на Калфин.
 

Вигенин заяви, че не си пожелава това като сценарий, но коментира, че това се е случвало и преди. Външният министър, който, преди да заеме поста, беше евродепутат, припомни, че по време на частичните избори за евродепутати през 2007 г. е било взето решение БСП да участва в по-тесен формат и тогава ГЕРБ са победили социалистическата партия с около 4500 гласа. По думите му тогава във формат "Коалиция за България" социалистите са можели да спечелят над 50 000 гласа повече от ГЕРБ.

Затова и при настоящото развитие на ситуацията и при наличие на алтернативна листа част от гласовете ще бъдат разпилени, подчерта Вигенин и добави, че се надява хората, които тръгват в тази посока, да са изчислили този риск. "Няма да се притесним от алтернативна листа, но е по-добре всички да сме заедно", подчерта все пак той.

За решението за оставка Вигенин коментира, че това вероятно е логично последствие от позициите и намеренията, които се заявяват през последните дни, но в него няма нищо драматично. "Очевидно г-н Калфин има желание да тръгне по някаква паралелна писта, не че не се е случвало и преди", каза той.

Той припомни, че Ивайло Калфин не е член на БСП и е нормално да се разминават партийните и неговите идеи. "Ако не е имал никакви разминавания, вероятно щеше да е член на партията, така че към днешна дата тази мотивация малко остаряла ми изглежда", заяви той.

Външният министър обаче защити избора на Калфин за ръководител на делегацията на българските социалисти, като подчерта, че "когато се търси единство на всички леви сили, тогава нормалната логика е г-н Калфин да бъде член на нашата група и да бъде ръководител на тази делегация".

По думите му оставката на Калфин по никакъв начин няма да се отрази на отношенията на БСП с групата на социалистите в Европейския парламент, нито с ПЕС като цяло, най-малкото че мандатът на настоящия Европарламент е на приключване. Той каза, че тепърва предстои конгрес на БСП, на който ще се реши кой ще бъде водач на листата за изборите през май.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5018 |13.01.2014 Гуцанов смята поведението на Калфин за некоректно . 51| 5641 |13.01.2014 Мая Манолова: Калфин предаде БСП, работи за Борисов . 19| 6511 |10.01.2014 Калфин: Не приемам да ми размахват пръст, да ограничават мнението ми! . 69| 12612 |10.01.2014 Първанов, Калфин и Петков атакуват БСП за евровота

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads