Реклама / Ads
13| 4219 |14.11.2014 НОВИНИ

Вигенин: Плевнелиев пак лъже

.
Кристиан Вигенин
Бившият външен министър и настоящ червен депутат Кристиан Вигенин уличи президента Росен Плевнелев в лъжа.
 

В поредицата си прозрения от последните дни, президентът Плевнелиев отново повдигна въпроса за Държавна сигурност и обяви поредната лъжа, че в МВнР за първите три месеца от правителството на Орешарски са били сменени 90% от директорите и всички нови назначения са на бивши агенти на ДС. Очакванията на обществото от държавния глава отдавна не са особено високи и вероятно и този коментар ще отмине незабелязан от широката публика. Чувствам се длъжен обаче да отговоря кратко и по същество, пише Вигенин в изявление, разпространено от „Позитано".

 

При първото правителство на ГЕРБ, в което Росен Плевнелиев беше министър, над Министерството на външните работи беше извършен погром - Дянков сви рязко бюджета с 40% (или близо два пъти), а Младенов се саморазправи с десетки опитни дипломати, заявява Вигенин.

 

По думите му, през май 2013-та е заварил демотивиран състав и една нефункционална структура, родена след близо три години очевидно безплодна работа, като в нея липсваха обособени дирекции напр. за Югоизточна Европа, за Източна Европа и Централна Азия и други приоритетни за външната ни политика региони.

 

В кратки срокове е бил изготвен нов Устройствен правилник, който е променил съществено структурата на МВнР с цел по-ефективно разпределение на отговорностите и по-пълноценно използване на компетентността на дипломатите.

 

Вигенин декларира, че са били запазени всички директори, наследени от служебния външен министър Райков, освен тези, които по-късно са заминали като посланици в чужбина.

 

Успях да приключа необявената война в МВнР - никой не беше уволнен или дискриминиран, критериите за назначаване на високи постове никога не са включвали политически симпатии или антипатии, нито пък наличието или не на т.нар. „картончета", заявява още бившият ни първи дипломат.

 

Той припомня решенията на Конституционния съд, които не позволяват дискриминация по линия на принадлежността към структурите на бившата ДС, както и това, че днешните дипломати с „картончета" са били младежи на по 25-30 години. Приносът им към ДС е бил твърде кратък и твърде скромен.

 

След това обаче точно те бяха в основата на изграждането на новата външна политика на България, членството в НАТО и Европейския съюз, заявява Вигенин и изтъква, че единствените претенции, които президентът е имал към МВнР, са били да не се назначават дипломати с картончета за посланици и той като министър се е съобразил с това.

 

Моралните присъди, раздавани от Плевнелиев звучат нелепо, тъй като е известно, че произхожда от смейство на висш комунистически функционер в Благоевградска област, а той самият е бил активист и комсомолски секретар, изтъква още Вигенин.

 

Той тълкува думите на президента като подготовка за поредната масова чистка в МВнР и изразява надежда, че външният министър Митов няма да се поддаде на натиска.

 

Успешната външна политика изисква подготвени дипломати, които да предават опита си и на които може да се опре всеки министър. Президентът има своите отговорности във външната политика, но лековатото му отношение към тях няма да навреди сериозно на държавата, ако в МВнР има стабилност, предвидимост и професионализъм, заключава Вигенин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4518 |12.11.2014 Плевнелиев се извини за недоразумението около 10-ти ноември . 6| 4474 |12.11.2014 Плевнелиев: България зависи от една тръба и един доставчик . 9| 4885 |12.11.2014 Плевнелиев в Туитър за това къде е бил на 10.11.1989 г. . 7| 4384 |11.11.2014 Плевнелиев: Трудно можем да посочим дата за присъединяване към Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads