Реклама / Ads
0| 4469 |17.04.2016 НОВИНИ

Вигенин: Разрешаването на конфликта в Нагорни Карабах изисква политическа воля

.
Кристиан Вигенин
"Всеки конфликт е различен и не можем да прилагаме готови рецепти – това, което работи в едни условия, може да се окаже контрапродуктивно в други. Политическата воля обаче стои в основата на всеки резрешен конфликт, на всяко постигнато споразумение." Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин, който е и специален представител на ПА на ОССЕ за Южен Кавказ, по време на срещата на Парламентарната асамблея на ОССЕ в Лайнсвайлер, Германия, посветена на т.нар. замразени конфликти.
 

"Днес намирането на работещи решения за Нагорни Карабах е по-трудно, защото ситуацията в целия регион е много по-напрегната – противоречията между Русия и Турция, проблемите в Украйна, затрудненото сътрудничество между Русия, от една страна, и ЕС и САЩ, от друга, продължаващите войни и конфликти в Близкия Изток. Това обаче е и повод за още по-активна работа, защото тази клокочеща нестабилност може да доведе до нов взрив на насилие, и тогава стотици хиляди може да загубят домовете си, бъдещето си, а много от тях и живота си", подчерта той.

 

Кристиан Вигенин препоръча за Нагорни Карабах да се търсят решения в по-широка рамка и да се договори цялостно споразумение с всички детайли, за да бъде устойчиво и да бъде прието от всички страни в конфликта. Той обърна внимание колко важно е преди да се пристъпи към окончателното урегулиране на конфликта, Армения и Азербайджан да създадат необходимата атмосфера то да бъде прието от гражданите. "Не може да има решение, в което едната страна ще се чувства победител, а другата – победена. Необходимо е да се направят необходимите отстъпки и да се дефинира кое е полето на възможните компромиси, принципът "всичко или нищо" е неприложим.", подчерта бившият външен министър.

 

В качеството си на специален представител за Южен Кавказ, Кристиан Вигенин информира участниците в срещата за предстоящата си визита в региона, както и за подготвяната конференция по Нагорни Карабах, която ще се проведе с участието на съпредседателите на Минската група през юли в Тбилиси, по време на годишната сесия на Парламентарната асамблея на ОССЕ в Грузия.

Срещата, в която участваха парламентаристи от 15 страни, се проведе в рамките на германското председателството на ОССЕ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4629 |02.04.2016 Деца загинаха при конфликта на Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах . 0| 4555 |23.03.2016 Вигенин: Вчера беше обявена война на Европа . 4| 5413 |06.01.2016 М. Абуаси: Саудитска Арабия не смята да прекрати скоро конфликта . 4| 5117 |05.01.2016 Вигенин: Не знам Местан да е бил против интересите на страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads