Реклама / Ads
42| 9943 |12.03.2013 НОВИНИ

Вижте кои са министрите в служебния кабинет

.
Състав и правомощия на служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев. Ето и министрите от служебния кабинет на Марин Райков!
 

Президентът Росен Плевнелиев представи днес служебен кабинет в следния състав:




Марин Райков - министър-председател и министър на външните работи.  

Марин Райков е досегашният посланик на България в Париж.
Завършва Международни отношения в Икономическия университет в София. Влиза в политиката през 1998 г., когато става зам.-министър на външните работи в кабинета на Иван Костов. Негов основен ресор е балканската политика на България. През 2009 г. е назначен за заместник-министър на външните работи в правителството на Бойко Борисов. От 2010 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция.


Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие.  

Магистър по право от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От 2001 до 2003 г. е адвокат. През 2003 г. е назначена за  юрисконсулт, а от 2007 г. е директор на дирекция „Правно-нормативно и административно обслужване“ в Министерство на околната среда и водите. От август 2009 г.  е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. На 23.01.2012 г. с Указ на Президента на Република България е назначена за  Главен секретар на Президента.


Деяна Костадинова, вицепремиер и министър на труда и социалната политика.  

Завършила е Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. През 2004 г. става главен директор на новосъздадената Главна дирекция „Контрол по правата на детето” в Агенцията. През 2007 г. е назначена за началник на отдел „Законодателство, оценка на риска и нередности” към Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие” в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. От юни 2011 г. е заместник министър на труда и социалната политика.


Илияна Цанова, вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз

Магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство със сертификат за следдипломна квалификация по финансов мениджмънт от Университет “Джордж Вашингтон”, САЩ, като стипендиант на USAID. От 2003 г. до 2013 г. работи за Европейската банка за възстановяване и развитие. Има богат опит в структурирането, договарянето и изпълнението на инвестиции в дялов капитал и дългово финансиране на инфраструктурни проекти, както и в съфинансирането на проекти със средства от Европейския съюз в страни от Югоизточна Европа, Украйна и Русия.


Драгомир Йорданов, министър на правосъдието 

Има висше юридическо образование, завършва СУ „Св. Климент Охридски". Има специализации в Национална школа на магистратурата, Париж; Европейския съд по правата на човека в Страсбург; Националния съдебен колеж на САЩ, Рино, Невада и Учебен съдебен център, Аризона, САЩ, както и Университета на Кентъки и Национален център за щатски съдилища, Уилямсбърг, Вирджиния. От 1996 до 1999 година е съдия в Софийски районен съд. В периода от 1999 до 2004 г. е изпълнителен директор на Центъра за обучение на магистрати. След това до 2011 година е заместник-директор на Националния институт на правосъдието. В периода 2009-2010 година е съдия по наказателни дела в Косово, като участник в мисия на Европейския съюз за върховенството на закона в Косово EULEX. От 1 април 2011 година е директор на Националния институт на правосъдието.

 
Проф. Иван Станков, министър на земеделието и храните 

Завършва зоотехника в Салскостопанската академия в София. През 1983 година придобива докторска степен, а през 1988 година - научното звание доцент. През 2001 година става професор. В периода 1990 -1997 година е заместник-декан на Аграрно-животновъдния факултет на ВИЗВМ. От 2000 до 2007 година заема длъжността декан на Аграрния факултет на Тракийския университет. През 2008 година става ректор на Тракийския университет в Стара Загора.


Калин Христов, министър на финансите 

Магистър по макроикономика в УНСС. От октомври 2003 до октомври 2009 г., Христов е съветник на управителя на централната банка. От 2009 година е член на Управителния съвет на Българската народна банка и подуправител, ръководител на управление „Емисионно". От 2002 г. Калин Христов е член на Инвестиционния комитет на БНБ, а от 2005 г. - член на Комитета по парична политика на Европейската централна банка. Председател на УС на Българската макроикономическа асоциация и член на УС на Института за пазарна икономика.


Кристиан Кръстев, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията 

Завършва Университета за национално и световно стопанство. Магистър по „Международни икономически отношения". От декември 2009 г. до януари 2013 година е председател на Съвета на директорите на Пристанище Варна, а от началото на 2011 в продължение на две години е управител на „Флайнг карго България". През януари 2013 година Кръстев е назначен за заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета на Бойко Борисов.


Проф. Николай Милошев, министър на образованието, младежта и науката. Поема поста на служебен министър на образованието след като 11 години ръководеше Института по геофизика, геодезия и география към БАН.
 

Проф. Николай Петров, министър на здравеопазването.

Полк. проф. Николай Петров е заместник-началник по диагностично-лечебната дейност във ВМА и началник на катедра "Анестезиология и интензивно лечение". Председател на дружеството на анестезиолозите в България. Обявен е за лекар на 2012 г. за спасяването на ранени при атентата в Бургас.


Петя Първанова, министър на вътрешните работи.

Първата жена, която поема силовото министерство. Генерал Първанова поема МВР след като натрупа солиден опит в дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество", в която пряко отговаряше за диалога с Брюксел.

Петър Стойчев, министър на физическото възпитание и спорта.

Петър Стойчев е най-успешният състезател по плувен маратон в света, има извоювани 11 последователни световни титли. Участник е в четири олимпиади. Държи рекорда за преплуване на Ла манша.

 

Роман Василев, министър за развитие на електронното правителство.

Възпитаник на университета Чинхуа в гр. Пекин, Китай, специалност „Машинен дизайн и автоматизация на производството”. Член на Борда на директорите на Американската търговска камара в България с ресор „Корпоративна и социална отговорност”. Член е на Борда на директорите на Индустриален клъстер „Електромобили” в България и на Борда на директорите, учредили „Аутомотив Клъстер България” през 2012 г.


Тодор Тагарев, министър на отбраната.

Заемал е различни постове във ведомството и е бил съветник на външният министър в оставка Николай Младенов в периода септември 2009 - септември 2010 г. От 2005 до 2008 г. е член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел “Системни анализи и проучвания”.


Владимир Пенев, министър на културата 

Актьорът, който нашумя с ролята си на "доброто ченге" в сериала „Под прикритие”. Владо Пенев има и 30-годишна биография в киното и в телевизията, но го познаваме и от сцените на Младежкия и Народния театър. От 2003 г. играе в трупата на Малък градски театър зад канала.


Юлиан Попов, министър на околната среда и водите 

През 1990 г. той става първият изпълнителен директор на Нов български университет. От 1994 г. е консултант по институционалното развитие, политики на околната среда, климата и образованието за ЕК, Световната банка, ЕБВР, Съветът на Европа и др. От пет години е главен консултант на Европейската климатична фондация за Централна и Източна Европа.


Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма

Бакалавър по икономика от "Харвард". Съосновател и президент на Everbread - една от петте компании в света за ценообразуване на самолетни билети. Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност.
 

Служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев, разполага с пълния обем от правомощия, които Конституцията и законите предвиждат за Министерски съвет, излъчен от Народно събрание, но с ограничения в неговите правомощия, които произтичат от невъзможността на този кабинет да предприема действия, за които е необходим акт на парламента.
 

Служебното правителство не може да променя Закона за държавния бюджет на Република България, както и данъчната политика. Ако не е налице предварително съгласие, дадено от настоящото Народното събрание,  служебното правителство не може да взема държавни заеми.

Служебният кабинет не може да изпраща български въоръжени сили извън страната или да разрешава пребиваването на чужди на българска територия, тъй като това е от компетентността на Народното събрание. Правителството, назначено от държавния глава, не може да сключва също така международни договори или да денонсира сключени договори, за които чл. 85 от Конституцията изисква ратификация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5150 |12.03.2013 Воденичаров издаде: Двама професори влизат в служебния кабинет . 24| 6713 |12.03.2013 Служебният кабинет остава чак до Нова година? . 10| 5967 |11.03.2013 Служебният кабинет да реши за пенсиите . 5| 5447 |11.03.2013 Изненада - Плевнелиев обявява служебния кабинет утре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads