Реклама / Ads
58| 5077 |09.10.2013 НОВИНИ

Вицепремиер обвини ГЕРБ в некомпетентност за европроектите

.
Проектите за Шипка и Западната тангента са резервн. ГЕРБ рискуват да бъдат обвинени в пълна некомпетентност и в България, и в Европа, поясни вицепремиерът Зинаида Златанова по повод обвиненията на Борисов, че ни спират европрокти заради "цикламено костюмче".
 

"Тези проекти са на ниво апликационни форми, където има само един дребен детайл, който не е най-важният, а именно средствата. Защото тези проекти са резервни, с уговорката ако се намерят средства, да бъдат реализирани. А те изобщо не влизат в приоритета на Европа и не се разглеждат". Това обясни още вицепремиерът  Златанова от Брюксел в отговор на обвиненията на ГЕРБ за спирането на средствата по оперативните програми за тунела под Шипка и обход на град Габрово, както и за пътя София - Калотина.

Вицепремиерът обвини колегите си от ГЕРБ в "груба манипулация". "Те рискуват да бъдат обвинени в пълна некомпетентност и в България, и в Европа", обяви тя.

"Ние имаме ангажименти по отношение на жп проектите, в които се включва и софийското метро. Ако се намерят средства от бюджета или инвестиции от другаде, или заем, тогава би могло да се говори за тези проекти. Много пъти съм казвала, че не трябва да се политизира въпросът с европейските фондове, а да се дискутира, да се дебатира и най-вече да има приемственост", посочи Златанова.

По повод казаното от Бойко Борисов днес, че ако го помолят ще им услужи с експерти по европейските фондове, Златанова каза, че работи с хората, които е заварила, така че работи с неговите експерти.

Няма опасност за изпълнението на Оперативна програма "Транспорт", тъй като на този момент програмата е договорила на 100% безвъзмездната европейска помощ и вече е изплатила повече от половината от наличния финансов ресурс на бенефициентите - около 1 млрд. евро, уточниха от правителствената информационна служба.

На 4 октомври 2013 г. в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) е получено официално писмо от Европейската комисия във връзка с изпратените за разглеждане проекти за обхода на гр. Габрово (който включва и проектиране на тунел под връх Шипка) и модернизирането на Западната дъга на Софийския околовръстен път (СОП). Двата проекта са изпратени съответно на 26.09 и 30.09 за окончателно одобрение към ЕК. В писмото, получено в МТИТС се казва, че двата проекта няма да бъдат разглеждани от ЕК докато не бъде решен въпросът с наддоговорените средства по приоритетна ос 1 на Оперативна програма "Транспорт" (за жп проекти) чрез заем от ЕИБ по Кредитното споразумение.

Никъде в писмата не се споменава, че се отказва европейска помощ за тях като експертите от ЕК заявяват, че проектите могат да бъдат отново внесени за разглеждане, след като въпросът с наддоговорените средства за жп проекти бъде решен. С други думи, Европейската комисия отлага разглеждането им, като не е споменато, че се отказва европейска помощ за тяхната реализация.

Проблемът с наддоговарянето на средствата по приоритетна ос 1 на ОП "Транспорт" датира от 2011 г. Той е можело да бъде решен по три начина: финансиране със средства от националния бюджет; заемни средства; или пренасочване на средства от други проекти. След направени анализи, казусът е решен с Решение № 519 на МС от 29.08.2013 г., с което се дава мандат на министъра на финансите, съвместно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да договорят условията на споразумение с ЕИБ в рамките, на което да бъдат осигурени средствата за изпълнението на жп проектите. Заради важността на въпроса за цялостното изпълнение на ОП "Транспорт",

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията максимално е ускорило процесите и на 30 септември е изпратено официално искане от Министерството на финансите за искане на ползване на средства от ЕИБ. Както стана ясно от информациите в публичното пространство нужните средства за жп проекти е била и сред темите обсъждани на срещата между премиера Пламен Орешарски и вицепрезидента на ЕИБ Михай Танасеску. Това е поредно доказателство за ангажираността на правителството на най-високо ниво с казуса, като в следващите седмици, ще бъде направено всичко възможно, за да бъде напълно решен въпроса с ЕИБ.

Веднага след като бъде постигнато споразумение с ЕИБ и двата проекта – за изграждането на обход на гр. Габрово (включително проектиране на тунел под връх Шипка) и Западната дъга на СОП, ще бъдат повторно изпратени в ЕК за разглеждане. Забавянето на процедурата по тяхното разглеждане не крие опасност за изпълнението на ОП "Транспорт", тъй като на този момент програмата е договорила на 100% Безвъзмездната европейска помощ и вече е изплатила повече от половината от наличния финансов ресурс на бенефициентите (около 1 млрд. евро).
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 7221 |09.10.2013 Социолози: Пат между ГЕРБ и БСП, Бареков бие Реформаторите . 23| 6763 |09.10.2013 Гуцанов: ГЕРБ лъже, няма спрени средства за европроекти . 50| 5410 |08.10.2013 ГЕРБ: Конституционният съд защити БСП, ДПС и "Атака" . 5| 5546 |08.10.2013 ГЕРБ "трудоустройва" свои уволнени кадри в столични общински фирми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads