Реклама / Ads
12| 4851 |05.01.2015 НОВИНИ

Вицепремиерът Т. Дончев: Само ДПС и ГЕРБ са готови за нови избори

.
Томислав Дончев
Коментарът да изгоним патриотите или нови избори приляга на Местан. Такъв коментар за него е задължителен. Когато говорим за предсрочни избори, нека видим кой какъв интерес има. Колко от политическите сили, представени в парламента, са готови за нови избори? Не бих посочил повече от две- ДПС и ГЕРБ. Това заяви в "Лице в лице" по bTV.
 
Не съм убеден, че всички притежаваме политическата и историческата мъдрост да оценим цялата 2014 г. Още живеем в 2014. Част от разходите ще плащаме и 2015, и 2016 г. Трябва да се опитаме да не повтаряме грешките. Трябва да си дадем сметка кога гражданските енергии водят до политическите  резултати. Има поуки и по технологията за намиране на консенсус, направи опит за анализ на изминалата година вицепремиерът.

Не бива да бъркаме политически турболенции с фундаменталната стабилност и нестабилност на кабинета. В тази ситуация е нормално да има и различни мнения, и спор. Ако ги нямаше значи политическите сили са размити. Това не трябва да бъде бъркано със стабилноста на кабинета, коментира той политическата конфигурация в парламента и кабинета.

Ако коалицията и министрите се фокусират върху оцеляването, то кабинетът няма да направи нищо. Първите стъпки показаха, че последното, за което мислим,е оцеляването, категоричен бе Дончев.

Предварителният анализ показа , че има опасност да бъдат загубени към края на 2014 г. между 400 и 200 млн. евро. Бе обявена тотална мобилизация. В общи линии загубата е под 80 милиона.Брюксел ни е възстановил 65% от цялата финансова рамка, което е над 4 млрд., похвали се вицепремиерът.

2015 г е последната, в която вървят плащания за програмния период 2007-2013. Имаме две одобрени програми и три в напреднала фаза.От седемте програми - 2 са одобрени, 3 чакат одобрение плюс още 2. Очакват се минимум 600 млн. от новия програмен период  да влезат в икономиката на страната и се завъртят в обръщение, обобщи Дончев.

Европейските пари са ключови за България. Икономическият растеж две трети се дължи на европейските пари. Инфраструктура, градска среда, пречиствателни мрежи, мерки за малките и средните предприятия - оттам може да дойде растеж. Европейските пари не са горивото в резервоара, а добавката за да работи двигателят по-добре. Основното, което трябва да направи държавата е,  да не произвежда неприятни изненади. Когато се знае, какво ще се случи след месец, половин година, то това е в полза на икономиката, каза още Дончев.

Lъпросът с "Южен поток" не е българо-руски. Въпросът с "Южен поток" е между Русия, от една страна и европейските институции, специално Европейската комисия, от друга. Това, което България прави, това, което България трябва да направи с оглед да търси по-бързо разрешение на въпроса, е да използва авторитета си като държава членка, репутацията, която има, е да накара всички европейски институции да работят по-бързо. И мисля, че го прави, завърши той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4261 |03.01.2015 Извадиха две големи парчета от самолета на Air Asia . 0| 4119 |02.01.2015 ЧЕЗ съобщава само за локални проблеми . 0| 4846 |02.01.2015 Двама планираха самоубийство през Фейсбук, единият успя . 1| 5017 |31.12.2014 Жертвите на падналия самолет без спасителни жилетки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads