Реклама / Ads
25| 8562 |29.10.2020 НОВИНИ

ВКС отмени възбрани на КПКОНПИ за 380 млн лева срещу Арабаджиеви

.
Сотир Цацаров, Маринела и Ветко Арабаджиеви
Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отмени възбрани, наложени по искане на антикорупционната комисия КПКОНПИ върху недвижими имоти, собственост на ”Виктория груп корпорейшън” ЕАД. Това са част от обезпечителните мерки за общо 379 444 968 лв., наложени по искане на КПКОНПИ на Ветко и Маринела Арабаджиеви и свързани с тях дружества.
 

"Не може да се иска обезпечения върху активи на дружество, срещу което няма дело за незаконно придобито имущество", казва съдът, информират "Сега". Капиталът на едно дружество и неговото имущество не са идентични, посочва тричленният състав на ВКС. Капиталът, който се състои от дялове/брой акции, е константна величина, която изразява стойността на внесените имуществени права в дружеството, докато имуществото има различни източници, включително стопанска дейност, и е променливо - то може да нараства или намалява, както и неговата стойност.

 

Фрог Нюз припомня, че в средата на юли стана ясно, че държавата в лицето на КПКОНПИ се е отказала от над 356 млн. лева, които доскоро твърдеше, че са незаконно придобити в източването на КТБ. Освен това Антикорупционната комисия ще трябва да заплати на съда над 40 милиона лева такса след направения отказ.

 

Новината е интересна не само защото дружеството "Виктория груп корпорейшън" ЕАД е собственик на хотелите на Арабаджиеви, но и защото мотивите в определението на ВКС по същество посочват една порочна практика на КПКОНПИ, която доста съдилища приемат безкритично, коментират днешното решение на ВКС  "Капитал" и представят казуса.

 

На практика "Виктория груп корпорейшън" ЕАД, върху чието имущество е поискано налагане на обезпечение, не е сред фирмите, свързани с Арабаджиеви, срещу които КПКОНПИ заведе дело за отнемане на имущество като незаконно придобито. Искът на комисията е срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви като физически лица и срещу девет дружества, свързани с тях. "Виктория груп корпорейшън" ЕАД е дъщерно дружество на една от тези фирми ответници - "Виктория груп сървисис" ООД, която притежава 43,21% от капитала й - 4 792 240 броя обикновени поименни акции, върху които вече е наложен запор като имущество на "Виктория груп сървисис".

 

Но макар че КПКОНПИ няма иск за отнемане срещу "Виктория груп корпорейшън" ЕАД, комисията е поискала възбрана върху имуществото й в качеството на дъщерно дружество. Софийският градски съд отхвърля искането, Софийският апелативен съд (САС) обаче допуска обезпечение върху недвижимите имоти, собственост на "Виктория груп корпорейшън" ЕАД, поради което и това дело стига до ВКС.

 

Съдия Мария Георгиева от САС приема аргументите на КПКОНПИ, че имуществото на "Виктория груп корпорейшън" е капиталова собственост на едно от дружествата - ответник по делото, на което пък крайни собственици са Ветко и Мариела Арабаджиеви като проверявани лица. По тази причина, приема съдийката, имуществото му трябва да се възбрани, за да не се разпродаде.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5151 |26.10.2020 Д-р Стойчо Кацаров: СРЗИ наруши закона, като отмени първата карантина на премиера . 16| 4554 |24.10.2020 И на Кирил Ананиев отмениха карантината . 20| 4739 |24.10.2020 Столичната РЗИ отмени карантината на Борисов . 27| 9039 |16.10.2020 Съдът отмени запори на НАП за 300 милиона на фирма на Васил Божков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads