Реклама / Ads
14| 7439 |27.10.2015 НОВИНИ

Внесени са 100 000 петвалентни ваксини без разрешение, алармират от ЦЗПЗ

.
За порция внесени 100 000 петвалентни ваксини Euforvac-Hib, съдържащи живак, алармира д-р Стойчо Кацаров-експерт към Центъра за защита правата в здравеопазването / ЦЗПЗ/. Предупреждението е написано на сайта на организацията и всеки може подробно да се запознае с него, установи Фрог нюз.
 

В материалът от 20 октомври т. г. се посочва, че произведената в  Южна Корея ваксина   Euforvac-Hib не е разрешена за употреба, нито в България, нито в Европейския съюз, заради високо съдържание на стабилизатора тиомерсал и заради това, че компонентът срещу коклюш е клетъчен, при изискване за ацелуларна компонента. Видно от документ, с който Фрог нюз разполага, същото становище е дала и Изпълнителната агенция по лекарствата.

По-нататък в публикацията на лекаря се казва: „Според закона, внос може да се осъществи само след предварително издадено разрешение от ИАЛ. В случая ИАЛ изобщо не е издавала такова разрешение. Митническите власти също са „забравили“ да информират ИАЛ за вноса на 100-те хиляди неразрешени за употреба ваксини. Така агенцията по лекарствата научава за вноса едва, след като ваксините са приети в страната.

Поставена пред свършен факт, д-р Симеонова – Директор на ИАЛ дава указание, че ваксината може да се използва само по реда на Наредба № 10, според която, неразрешени за употреба продукти могат да се прилагат след поискване от болница и одобрение от ИАЛ за всеки конкретен случай. Сиреч, болниците трябва да подадат 100 000 заявления до ИАЛ за всяко едно от подлежащите на ваксиниране деца.

Първото нарушение на закона е извършено от Министерския съвет, който е дал съгласие за приемане на дарението от Република Турция, съдържащо неразрешен за употреба лекарствен продукт. Второто нарушение е извършено от посланика в Турция, който е подписал Споразумението. Третото нарушение е извършено от вносителя, който не е поискал съгласуване от ИАЛ за вноса на ваксината. Четвъртото нарушение е извършено от митническите власти, които не са информирали ИАЛ и са допуснали вноса”.

Експерти допускат, че по всяка вероятност у нас може да са  внесени две пратки ваксини, в които има такива, които за абсолютно забранени за използване на територията на Европа заради опасно високото съдържание на живак. Едната е ваксината „Еувакс” срещу хепатит В, за която многократно ви алармирахме, а другата- петвалентната Euforvac-Hib, също съдържаща живак и то много над допустимите количества.

Видно от чл. 1 на Споразумението за дарение на Турция за България става ясно, че едната пратка е съдържала 100 000 броя от петвалетната ваксина „Пентаксим” и още толкова от „Еувакс” срещу хепатит В. От митническата декларация за внос на дарението се вижда , че у нас са вкарани накуп 200 000 ваксини. Пълна загадка, обаче остава кога другата забранена ваксина Euforvac-Hib, за която сигнализират от ЦЗПЗ, е попаднала на родна земя. Междувременно се появиха съмнения, че определени количества от нея в момента са блокирани на митницата. Опитите ни да разберем дали това е вярно, удариха на камък. От Агенция „Митници” предпочетоха да мълчат като риба на сухо относно двете запитвания, които изпратихме официално през последната седмица. Шефът на агенцията Ваньо Танов също не си вдигна телефона. Интересна подробност е, че Euforvac-Hib е в процес на изпитване в САЩ, който ще приключи едва в средата на следващата година. За сега ваксината се прилага само в страни като Гватемала, където има ниско ниво на ваксиниране на населението и опасността от епидемии е много висока.

 

В разгара на скандала здравният министър Петър Москов побърза да каже пред медиите, че ваксините няма да се използват за деца, а вероятно за възрастни хора и имигранти. Той, обаче не отрече опасността им, както и не даде отговор на въпроса за какво са били внесени в България, въпреки становището на Изпълнителната агенция по лекарствата. Екипът на Фрог поиска да разговаря с Москов за безпрецедентния проблем, но вече пети ден от ведомството му мълчат.


Източници от здравното министерство заявиха, че под дърво и камък се търси кой е предоставил на Фрог нюз документите за ваксините. Твърди се, че се подготвят експерти, които да излязат и да опровергаят написаното до този момент по темата, касаеща националната сигурност на страната, както и здравето на българските деца. Казват, че била дадена заръка на медиите да не „ душат” около скандала, както и да не задават неудобни въпроси по проблема. Ярко доказателство за това е интервюто на Петър Москов тази сутрин по една от частните телевизии, където в рамките на половин час не беше попитан нито веднъж за опасните ваксини. Един ден след като екипът ни алармира обществото за наличието на ваксина с живак, Петър Москов застана плътно до премиера Бойко Борисов и започна с него да открива пътища, което изобщо не влиза в ангажиментите му.

 

Има и друг любопитен момент. Два дни сред като д-р Стойчо Кацаров пише за Euforvac-Hib, по неясни причинни смекчава чувствително тона. На 22 октомври той отбелязва в сайта: „Появяват се редица противоречиви мнения и коментари от медии и представители на пациентски организации, които притесняват родители и създават страх и нагласи срещу ваксинирането изобщо. Няма място за истерия. Внесените от Турция 100 000 ваксини са напълно годни за употреба и разрешени както в България, така и в ЕС. Допълнително дарените 100 000 ваксини Euforvac-Hib, не са разрешени за употреба и както заяви министър Москов, няма да се прилагат в България.”




Споразумението за вноса на двете ваксини. В него изрично е посочено, че те  са за Имунизационня календар /чл. 2/.



Кореспонденцията между МЗ и ИАЛ за ваксините. В нея се отбелязва, че тиомерзала в Еувакса е над разрешените 2 микрограма за доза.


 

ОТ ИАЛ отбелязват, че ваксината  Euforvac-Hib, за която ЦЗПЗ алармират,  противоречи на изискванията на Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5501 |22.10.2015 Фрог пуска сигнал до ДАНС и прокуратурата за опасните ваксини срещу хепатит В . 35| 12124 |22.10.2015 Само във Фрог: Нови ШОКИРАЩИ разкрития за опасните ваксини! . 6| 6111 |21.10.2015 Фрог научи: Привикват експерти в здравното министерство заради ваксините . 1| 4522 |20.10.2015 Пациентска организация: Половината ваксини от Турция не са разрешени за употреба в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads