Реклама / Ads
0| 2535 |25.07.2023 НОВИНИ

На всеки четири дни голяма компания в България губи пари вследствие на киберпрестъпление

.
Българските компании често губят много пари заради киберпрестъпления Източник: БГНЕС
На всеки четири дни голяма компания в България губи големи суми пари вследствие на киберпрестъпление. Това съобщи шефът на отдел “Киберсигурност” в Главна Дирекция “Борба с организираната престъпност”-МВР (ГДБОП) Владимир Димитров, по време на пресконференция, на която бе представено първото в България национално представително проучване на тема киберсигурност – „Киберздраве България 2023“, проведено от социологическа агенция „Тренд“.
 

То е по поръчка на Съюза за стопанска инициатива.

 

Димитров обясни, че една от популярните схеми е в случаите, когато организирани престъпни групи от Северна Африка проникват в информационните системи на дадена компания.

 
След внимателни наблюдения те подменят айбана на фирмата и пренасочват превод за голяма сума пари. На ден около 30 сигнала за различен тип киберпрестъпления се получават в Дирекцията.

 

Проучването показва още, че 40% от анкетираните казват, че ползват интернет по няколко пъти на ден. Много сигурни в мрежата се чувстват едва 6 на сто, а много несигурни – също толкова. Данните сочат и че 42% отчитат, че са неосведомени по темата. 

 

Повечето анкетирани разчитат на антивирусен софтуер за защита в интернет, а 88 на сто са заявили, че никога не са ставали жертва на киберпрестъпление.

 

Около 21% посочват, че използват интернет почти по цял ден, 40% – по няколко пъти на ден, 14% – веднъж дневно, 14% са категорични, че никога не използват интернет. 

 

Според 25% от анкетираните по-добро образование и информираност на гражданите ще подобри превенцията на киберпрестъпленията в България. 

 

От анкетираните 39% смятат, че решението е строги закони и ефективно налагане на санкции, 12% посочват, че е нужно увеличение на инвестициите в киберсигурността на национално ниво, а според 13% трябва подобряване на сътрудничеството между институциите, бизнеса и обществото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3042 |23.07.2023 Таско Ерменков: Радев е най-голямата грешка на БСП . 0| 2772 |23.07.2023 Четири климатични рекорда са подобрени от началото на лятото . 8| 3625 |22.07.2023 Мирослав Севлиевски за ”Росенец”: Голямата тема е какво се случва с „Лукойл”, дерогацията и сигурността в Черно море . 7| 2584 |21.07.2023 УКРИНФОРМ: Четири жертви и двама ранени вследствие на руски обстрел в Запорожка област

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads