Реклама / Ads
0| 4617 |26.09.2015 НОВИНИ

Втори от Оброчище болен от антракс

.
С антракс е заразен и 50-годишният син на починалата 73-годишна жена от Оброчище. Той е заклал животното.
 

Заразеният с антракс е приет за лечение в инфекциозна болница във Варна. Повече от 500 овце, коне и говеда в балчишкото село Оброчище вече са ваксинирани след като вчера в селото бе обявено огнище на антракс. Ветеринари продължават да ваксинират кози, съобщи Нюз. бг.

 

Очаква се днес до обяд кампанията да приключи, обхващайки всички възприемчиви животни в селото. В Оброчище е въведена карантина при пашата, транспортирането, клането и търговията с животни. Това означава, че животните се държат затворени.

 

Откакто се води статистика случай на антракс не е установяван досега в селото, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова.В област Добрич - в землището на Балчик, последното заболяване е регистрирано през 1986 година.

 

Областната дирекция по безопасност на храните започна обследване в Оброчище след като вчера Регионалната здравна инспекция е подала сигнал за починала 73-годишна жена от антракс.

 

Според събраните данни на 17 септември в частно стопанство е била заклана овца във видимо недобро здравословно състояние. Не е уведомен ветеринарен лекар. Починалата жена най-вероятно се е заразила при транжиране на месото, когато се е порязала.

 

Ще бъде направено изследване месото, което е било съхранявано във фризер. То вече е под възбрана и ще бъде предадено на екарисаж. По уверения на стопаните месо извън селото не е излизало.

 

Останалите 7 души, които са били контактни с животното, месото и заразената, са прегледани от лекар и са им предписани антибиотици за профилактика. Никой  от тях не дава признаци, че е заразен.

 

Припомняме, последният случай на установен антракс беше от миналата седмица - 17 септември в  в село Еленово, община Попово. Нямаше заразени хора.

 

През лятото на тази година карантина бе обявена във варненското село Млада Гвардия, където заразата заплашване да се превърне в епидемия, след като болестта взе човешка жертва, а стана ясно и че месото от заразените животни е стигнало и до преработващата промишленост и търговските обекти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4960 |25.09.2015 Жена почина от антракс в село Оброчище . 0| 4099 |24.09.2015 За втори път отлагат дело срещу мъчителите на възрастно семейство . 1| 4358 |02.09.2015 Димитров: Плащаме втория по скъпотия дизел в Европа . 9| 4822 |26.08.2015 Коритаров пита: Искаме ли да бъдем съавтори на Холокост?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads