Реклама / Ads
8| 5263 |23.01.2015 НОВИНИ

Вучков: Операцията в "Горна баня" бе успешна /обновена/

.
Mинистърът на вътрешните работи Веселин Вучков
Полицаите и техните ръководители действаха абсолютно законосъобразно в операцията в столичния квартал „Горна баня”. Лично директорът на СДВР ръководеше тази операция.
 
Това заяви пред журналисти в парламента вътрешният министър Веселин Вучков. „Не съм правил никакъв опит да се намесвам в тяхната работа. Единствено помолих директора да действа стриктно, съобразно Закона за МВР - да се употребява сила, оръжие и помощни средства само в случаите на абсолютна необходимост”, поясни вътрешният министър.

Той обясни, че въпросният жител от преди половин час е в МВР болница и няма опасност за живота му. Вътрешният министър каза още, че не само един служител на реда е пострадал. „Те не са пострадали сериозно. Само са преминали лек преглед от лекар. Трудно е да се каже, че са ранени”, каза още Вучков.

"Лицето е с психични отклонения, притежава незаконно оръжие", заяви министър Вучков. Той съобщи, че е издал нареждане да се използва оръжие в краен случай. Макар че това е втори случай, при който полицаи се изправят срещу психично болен с оръжие, Вучков не смята, че в Закона за МВР трябва да има промени. По думите му, може би такива трябва да бъдат направени в Закон към Министерство на здравеопазването. "Такива хора трябва да бъдат държани в необходимите лечебни заведения", добави той. Веселин Вучков е доволен от развръзката на операцията.

"Тя беше успешна, за разлика от предишната", заключи МВР шефът, визирайки операцията в Лясковец.

Как се разви среднощната драма с психично болен, който се барикадира в кв. "Горна баня", прочетете тук.


По време на парламентарния контрол той обясни:

При протестите пред 42-то НС полицията е образувала 34 досъдебни производства.

По време на протестите пред 42-то НС има 34 досъдебни производства в СДВР са образувани 26, ОД МВР Пловдив - 7, ОД МВР –Плевен 1. Той подчерта, че 4 -досъдебни производства са образувани за унищожаване и повреждане на чужда недвижима собственост, 1-досъдебно производство за кражба, 14-досъдебни производства за хулиганство, 5-досъдебни производства за хулиганство срещу орган на власт, 1-досъдебно производство за причиняване на телесна повреда на полицейски орган, 2- производства за закана за убийство. Общо 31 досъдебни производства са приключили с мнения на разследващия прокурор от тях 13 производства са изпратени за обвинителен акт и предаване в обвинявания на съд, 8 са спрени поради неразкриване на извършителя, 12 - с мнение за прекратяване и за 1 разследването продължава.

 

Като неработещ законов текст силовият министър Веселин Вучков определи разпоредбите от Закона за МВР, приет от предишния кабинет, отнасящ се за случайно разпределение на делата на разследващите полицаи. Тази си позиция той изрази по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на социалиста Красимир Янков.

 

Министърът обясни, че в самия закон е било разписано, че това ще влезе в сила, когато МВР има техническа възможност да го въведе. За да влезе това в сила, по думите на Вучков, трябват инвестиции и пари.

 

Такива не бяха разчетени, припомни той и изтъкна, че целият Закон за МВР на Цветлин Йовчев бил финансово необезпечен. Чудим се как да издържаме вътрешното министерство, оплака се министър Вучков. Той призна, че този принцип е добър и лично той е негов привърженик.

 

Министърът обясни, че сега делата се разпределят от полицейските ръководители. През 2009-2010 г. е извършена реформа в досъдебното производство, както припомни той. Тя довела до намаление с 4 пъти на върнатите дела за доразследване. Увеличили се в пъти бързите производства.

 

За Вучков приоритет е качественото и бързо събиране на доказателства от разследващите полицаи. Според Красимир Янков от отговора на министъра не станало ясно какъв финансов ресурс трябва на МВР, за да се въведе принципът на случайното разпределение на делата в досъдебната фаза.

 

Вие сте свикнали да работите по друг начин, атакува червеният депутат и припомни на министъра, че е бил заместник на Цветан Цветанов, чието ръководене на МВР се характеризирало с натиск. Янков настоя МВР да въведе принципи, които да доведат до доверие на българските граждани в разследващите органи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4612 |23.01.2015 Стрелецът от "Горна баня" е с два счупени глезена . 14| 5435 |23.01.2015 „Опълченецът” от "Горна баня" скочи от покрива и се предаде . 1| 4296 |13.01.2015 Вучков: Родени в ЕС отиват да се бият за Ислямска държава, а ние не знаем за тях . 12| 5398 |11.01.2015 Вучков: Нашите документи за самоличност - от най-съвършените в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads