Реклама / Ads
20| 5462 |04.02.2013 НОВИНИ

Забраната за тютюнопушене ще остане

.
Десислава Атанасова
Здравната министърка напомни, че премиерът Борисов и вицепремиерът Дянков са заплашили с оставка, ако рестриктивния режим бъде либерализиран.
 


Започнахме изграждането на модерни центрове за диагностика и лечение, а със 148 млн. лв. за апаратура, които ще дойдат от европейските фондове, ще се осигури подобно лечение. Над 300 000 са болните от онкологични заболявания в България. 13 лечебни заведения ще се възползват от този проект в цяла България, каза по БТВ министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.
 

При всяко заболяване, ако бъде диагностицирано навреме, може да се преодолеят последиците. Наскоро стартира и проект, който ще се концентрира върху превенцията на рака на гърдата, рака на маточната шийка и рака на дебелото черво на стойност от 20 млн. лв., каза Атанасова и даде за пример себе си - правела си профилактичен преглед на всеки 6 месеца.
 

Няма поскъпване на лекарствата за онкоболни, уточни министърът и показа справка от Позитивния лекарствен списък. Тенденцията дори била обратна, но спекулацията била подета от в. „Дума". Атанасова все пак направи уговорка за проблеми с два медикамента; при единия имало проблем с производителя и доставчика, за другия предстояла доставка в най-скоро време.
 

Проблеми трупани от 20 г. не могат да бъдат решени за един мандат, пример за това били откритите реновирани отделения в Търговище, където в болницата не бил правен ремонт от построяването й през 1964 г.

През 2013 г. са отделени 3,4 млрд. лв, което е най-голямата отпусната сума за здравеопазване. Търсим допълнително финансиране и от ЕС.
 

Непрекъснато има натиск да се плащат повече лекарства и да се обслужват по-добре клиничните пътеки и медицински изделия. За първи път обаче лекарствата и медицинските изделия се договарят от НЗОК. В момента под 1 млн. българи са здравно неосигурените българи. В това число влизали и трайно напусналите България. За социално слабите има изработен механизъм и тяхното лечение се поема от държавата, каза Атанасова.

Забраната за тютюнопушене ще остане независимо от натиска на собствениците на заведения, категорична беше Атанасова, която напомни, че премиерът Борисов и вицепремиерът Дянков са заплашили с оставка, ако рестриктивния режим бъде либерализиран.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6348 |16.01.2013 Станимир Флоров: Ще останете изненадани колко много знаем за атентата в Бургас . 4| 5928 |27.12.2012 Пострадалата жена на метростанция "Люлин" няма да остане инвалид . 33| 5545 |18.12.2012 Делян Добрев: Подкрепяме по-гъвкав режим за забраната за пушене . 13| 5871 |16.12.2012 Такева: Пияната учителка не може да остане без работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads