Реклама / Ads
1| 4793 |02.11.2011 НОВИНИ

Закопчаха данъчни измамници

.
Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група, занимавала се с укриване на данъци, съобщиха от пресцентъра на МВР.
 


Операцията по противодействие на данъчни престъпления е реализирана днес под ръководството на Софийска градска прокуратура. В нея са участвали и служители на териториалните звена на ГДБОП в Плевен и Варна. Акцията е проведена след близо едногодишно разследване срещу седмина участници в престъпната схема – Б.П./48 г./, Р.С. /36 г./, В.Н. /48 г./, Т.М. /47 г/, С.Н. /31 г./, А.Д /34 г./ и Д.М. /47 г./.


Шестима от тях са с криминални регистрации за създаването на неистински търговски документи, за укриване на данъци, на сделки, длъжностни присвоявания в особено големи размери, документни измами, хулиганство. Единствено Т.М. не е регистриран за криминални прояви до момента. С.Н. – регистриран за документна измама и неоткриване на производство по несъстоятелност, се водел управител на повече от 150 търговски дружества, а в биографията си 34-годишната А.Д. е натрупала криминалистически регистрации за укриване на сделка, с което е осуетила наказателно преследване, неплащане на данъци, неистински документи, деклариране на данни в официален документ с невярно съдържание.


Според събраните на етапа данни, групата е работела при дълбока конспиративност, всеки от членовете й е имал точно определени функции, постигната била и завидна координираност на територията на три области. Престъпните действия били прикрити под шапката на легални адвокатски кантори, където се извършвало и счетоводното обслужване на търговската дейност на фирмите.


С цел максимално затрудняване на разкриването на изградения престъпен механизъм, голяма част от членовете на групата били регистрирани като адвокатски сътрудници, което им осигурявало висока степен на защита. В спектъра от заложени дейности се включвали рекламни и консултантски услуги, като по този начин били създадени предпоставки за ползването на данъчен кредит в особено големи размери.


Според разследващите, групата е действала продължително време на територията на страната. При конкретното разследване е установено, че нанесените щети за държавата от невнесен данък добавена стойност възлиза на близо 10 млн. лева.


Впоследствие той бил доставян чрез междинно звено на действителни търговци в различни икономически сфери, които намалявали плащанията си по ДДС, след като купували фактури от дружествата, изградени от престъпната група. След натрупване на задължения в особено големи размери, собствеността на тези компрометирани дружества се вписвала на името на безпризорни лица, които приемали това на доброволен принцип срещу незначителни суми. Във връзка с развиваната престъпна дейност били изготвяни и осчетоводявани множество документи с невярно съдържание.


Продължават процесуално-следствените действия, извършват се претърсвания на 17 адреса на територията на Плевен, Варна и София. В каравана близо до офис на една от фирмите на групата са открити огромно количество документи, съотносими към осъществяваната престъпна дейност. В поделенията на МВР са разпитани повече от 20 лица. Задържани са седмината участници в групата и трима техни приближени, срещу които предстои повдигане на обвинение.


10 кюлчета злато и 62 златни монети са открити в рамките на проведената днес операция на ГДБОП, съобщиха от пресцентъра на МВР малко по-късно. Установено е, че трезорът бил ползван от задържаните при проведената днес спецоперация.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4802 |22.10.2011 Закопчаха кандидат-общинар от РЗС . 6| 5158 |03.10.2011 Закопчаха “Звезди”, пласирали момичета в Гърция . 1| 5441 |28.09.2011 Закопчаха Златния, клонявал малолетни към проституция . 1| 5691 |31.08.2011 Закопчаха българин, продавал сладкиши с кока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads