Реклама / Ads
5| 5383 |17.01.2014 НОВИНИ

Закриват единственото училище за деца с увреждания в Русе?

.
Подготвя се закриването на единственото помощно училище за деца с увреждания в Русе. За това алармира една от майките, дошли на лекцията на проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика и дискусията с жители на крайдунавския град, организирани от "Евромайки" - социалната платформа на "България без цензура".
 

Анета Неделчева, която е майка на дете със 75% аутизъм, посочи, че училище "Петър Берон" би могло да се превърне и в дневен център. Проблемът е, че няма средства за ремонт. Неделчева е част от група майки на деца и младежи с ментални увреждания. Тя показа и отворено писмо, което години наред майките са пращали до всички възможни институции с молба за съдействие, но до момента няма отговор на исканията им. В писмото майките са изредили конкретни мерки, които трябва да се предприемат по отношение на тези деца, тъй като те имат нужда от постоянно наблюдение и грижи. Русенки се оплакаха и от проблеми с решенията на ТЕЛК комисиите, където по думите им е "пълен хаос".

"Ако искаме да има изход от демографската криза, трябва да се погрижим както за здравите, така и за болните деца. Време е държавата да се погрижи за хората", посочи от своя страна Калина Крумова от Евромайки по време на дискусията.

Да има правна защита на работещия родител в семейство с дете с увреждане или рядко заболяване, тъй като в такива случаи единият родител винаги остава в къщи, настояват още от социалната платформа на "България без цензура". Гарантиран от държавата достъп до социален и личен асистент, както и до дневни центрове за хора с увреждания, искат още те. В законодателството трябва да залегне майката на дете с увреждания да му е личен асистент, категорична бе Крумова.

Посланикът на Евромайки повдигна и въпросите за обучението на деца с увреждания и проблемите с ресурсните учители. Тя отново лансира идеята на "България без цензура" за безплатни лекарства за децата до 7-годишна възраст, както и за допълнителни социални надбавки за образованата българка, която ражда. "Абсурдно е България да е една от двете страни в ЕС, в която няма диференциран данък за детските и бебешки стоки", посочи още Крумова.

Фонд да финансира изследвания на репродуктивното здраве, предлагат още Евромайките. Всеки гражданин да бъде задължен през определен период да си прави такива изследвания и това да бъде платено от държавата. "Във всяка област на здравеопазването е така - всеки лев, даден за превенция, спестява пет за лечение", подчерта Крумова. Тя е категорична, че всяка от предложените мерки може да бъде резлизирана, всичко е въпрос на политика.

Слоганът, който сме избрали за Евромайки, е "Европейска грижа за българското семейство", но и знам, че не трябва да чакаме помощта да дойде от някъде, а ние сами да я извоюваме. Вие сте хората, които трябва да пишат политическите програми, за да може в тях да е това, което наистина искат хората – това е по-работещо, посочи Калина Крумова. Тя сподели, че Русе е един от градовете, в които Евромайките са събрали най-много подаръци в кампанията "Подари Коледа" Знам, че хубавите неща за децата не се случват в рамките на една благотворителна кампания. Хората, които поставят проблемите, често знаят и решението. Проблемът е, че няма кой да ги чуе. Всеки въпрос и проблем има решение, стига да го чуеш, подчерта тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5588 |03.01.2014 Социологът К. Колев: Начело сме по ранно напускане на училище . 16| 6207 |19.12.2013 Мъжът на Атанасова ремонтирал училището на Веско Маринов в Полски Тръмбеш . 51| 6103 |11.12.2013 Нечии мераци закриват Комисията по досиетата? . 5| 5419 |10.10.2013 Баща провеси дете с главата надолу в училище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads