Реклама / Ads
5| 4395 |22.08.2019 НОВИНИ

Зам.-министър на земеделието: Подготвяме обратно начисляване на ДДС

.
Чавдар Маринов:
Не става въпрос за нулева ставка, а за обратно начисляване на Данък добавена стойност. 20% ДДС няма да се плащат от земеделеца, а той ще може да ги инвестира в семена и препарати. Последният във веригата ще плаша - в случая търговеца.
 

Това заяви зам.- министър на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов пред Нова тв по повод намерението да се въведе система за обратно начисляване на ДДС в производството на плодове, зеленчуци и мляко от Министерството на земеделието .

 

"Тази схема вече се прилага при зърнопроизводителите и ефектът е положителен", обясни още той.

 

По думите му преработвателните предприятия също няма да плащат ДДС за суровината, а само след като я преработят и продадат. "Тази симбиоза развързва ръцете и на преработвателите", добави зам.-министърът.

 

Маринов каза, че докато стигнат от производителя до пазара, у нас доматите и краставиците преминават през 4-5 ръце и се оскъпяват двойно. "При земеделеца цената е 2 лв., а на пазара е 4 лв.", коментира зам.-министърът като поясни, че за разлика от съседна Гърция, където производителите се обединяват, у нас стопаните са дребни и им е трудно да преговарят с големите вериги.

 

"Степента на организираност на земеделците у нас е под 6%, а според ЕС критичен минимум е 20%. В Гърция кооперирането е над 60%, в Холандия - 100%", даде примери той.

 

Друг проблем в търговията с плодове и зеленчуци по думите му е твърде либералната уредба на търговия на пазарите. Едно картонче за земеделски производител освобождава търгуващите от задължението да издават касови бележки. "Може да имаш 10 дка ябълки, а да продаваш домати и пипер и да казваш: Аз съм земеделски производител и съм освободен от издаване на бонове", каза Маринов.

 

Системата за обратно начисляване на ДДС е една от мерките за борба с измамите и се очаква да изхвърли фирмите фантоми от веригата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5246 |09.08.2019 Експертиза разплита злоупотребата на зам.-министър Манолев за къщата за гости . 4| 6134 |05.08.2019 Бивш зам.-министър на правосъдието: Писмото на Гешев e изпускане на нерви . 7| 4303 |02.08.2019 Зам.-министър на земеделието: Ще компенсираме само стопаните с регистрирани прасета . 16| 6761 |19.07.2019 Скандален, недолюбван от фермерите бивш зам.-министър става шеф на Държавен фонд ”Земеделие”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads