Реклама / Ads
5| 5543 |22.11.2012 НОВИНИ

Заплахи от оставки прехвърчат в "Пирогов"

.
Скандалите в „Пирогов” се задълбочават, след като лекари се обявиха срещу отстраняването на Димитър Раденовски. След уволнението на директора на болницата, шефове на клиники заплашиха да напуснат в знак на протест.
 

Главният инспектор от контрола на медицинската дейност в „Пирогов” – доктор Боньо Бонев заяви, вече е подготвил заявлението си за напускане, съобщава „Преса”. „Тази болница през 2010 година я посрещнахме с 12 милиона задължения и до няколко години ги стопихме и болницата е печеливша." 

"Този акт, който дойде от Министерството на здравеопазването, го намирам като терористичен акт, насочен не само срещу болницата, но срещу националната сигурност”, заяви д-р Бонев пред Нова тв. Готови да напуснат са и други негови колеги. „Аз заставам зад тази идея като цяло. Тези формални нарушения може да не са законосъобразни, но са целесъобразни. Всички болници го правят”, заяви д-р Светлозар Сардовски. „Ще бъдат много оставките”, смята д-р Васил Цанов от Втора травматология.

Според Държавната финансова инспекция ръководството на болницата е нарушавало Закона за обществените поръчки. Подобни изводи имаше още в докладите на здравните инспектори от 2009 г. и от лятото на тази година. През юли стана ясно, че някои от клиниките не отговаряли на заложените стандарти, а част от администраторите са получавали възнаграждения за дублиращи се дейности, което в някои случаи означава 5-цифрени суми на човек на месец.

Нарушенията, установени в "Пирогов", са в размер на 700 хил. лева, коментира днес здравният министър Десислава Атанасова появилата се в медиите информация. "Колегите от агенцията заявиха, че актовете, които могат да бъдат връчени на болницата, са до 100 000 лв. по закон", добави здравният министър. Тя уточни, че наказателните постановления все още не са връчени нито на Димитър Раденовски, нито на болницата като търговско дружество.

"Искам "Пирогов" да е стабилна болница, да няма спекулации, че това е проверка, целяща смяна на директора", каза още Атанасова и допълни, че докладът на инспектората на Министерството на здравеопазването и този на финансовата инспекция са в прокуратурата и по тях се работи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5634 |20.11.2012 Продължават бомбените заплахи в софийските училища . 14| 4824 |14.11.2012 Атанасова: Здравеопазването не е застрашено от оставките в кръвните центрове . 16| 5683 |12.11.2012 Атанасова призова за оттегляне на "кръвните" оставки . 5| 4985 |12.11.2012 Североизточна България обезкървена заради оставки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads