Реклама / Ads
1| 7895 |21.07.2010 НОВИНИ

Заради борчове в Поморие продават цял комплекс

.
Тъмната страна на недвижимите имоти засегна Поморие.
 

Частен съдебен изпълнител продава цял ваканционен комплекс с 97 апартамента и магазини. Селището е на груб строеж и се намира до бившия къмпинг “Европа”. В съседство има планове да се построи модерна болница с подкрепата на проф. Александър Чирков. От публичната продан ще бъдат засегнати и няколко физически лица, закупили апартаменти “на зелено” в комплекса. Варненец е на път да загуби 12 жилища.

Клинична смърт за цял комплекс в Поморие


В Поморие таяха големи надежди медицинският туризъм да развие града. В края на 2006 г. бе направена първа копка на клиниката на проф. д-р Александър Чирков. Оттогава се развихри строителна треска за апартаментни комплекси и хотели. Цените хвръкнаха до небето - на къмпинг “Европа”, където трябва да изникне болницата на проф. Чирков, апартаментите се оферираха по 2000-2300 евро на кв. метър. Представете си за какви печалби са били залагани, при положение че разходите за строителство, проектиране, покупка на земя и др. едва ли са излизали повече от 800 евро на кв. метър.

Идеята в Поморие беше заможни чужденци - за предпочитане руснаци, израелци или граждани на ЕС, да пристигат за продължително лечение и междувременно да купят или наемат ваканционен имот. Добре измислено, но зле реализирано. Това личи от ситуацията със закъсалите инвеститори в района. Бургаски частен съдебен изпълнител обяви за публична продан цял ваканционен комплекс на “груб строеж”, състоящ се от две сгради с 97 обекта повечето апартаменти, малко магазини и помещения за здравни и социални услуги. Селището се намира на първа линия в местността Кротиря - в района на бившия къмпинг “Европа”, на пътя Бургас - Поморие. Инвеститор в комплекса е пловдивската фирма “Рола”, представлявана от бизнесмена Христо Барутчиев. Същият е съдружник на проф. Чирков в дружеството, което ще менажира бъдещата Специализирана европейска черноморска болница за активно лечение-Поморие. Барутчиев държи 35% в “Рола”, същия дял има Мила Димитрова. По 15% от акциите притежават Ангел Стефанов и Денис Бареков.

Частният съдия-изпълнител разпродава поземлен имот с площ 6,8 дка заедно с комплекс с разгъната застроена площ от 9028 кв. м. На тезгяха са две помещения за здравни и социални услуги (1071 кв. м), административна площ (224 кв. м), един магазин (47,6 кв. м), два ресторанта (531,7 кв. м) и останалото са апартаменти. Идеята е била първо да бъде построен ваканционният комплекс и след това да започне строителството на клиниката.

За градежа на ваканционното селище “Рола” е теглила кредит от Първа инвестиционна банка, която в случая се явява взискател по делото
. Според отчета на “Рола” към 31 декември 2009 г. дружеството има 11,17 млн. лв. дългове към финансови институции. В същото време началната цена на обекта е 5 994 900 лв. с ДДС. “Банката и инвеститорът преговаряха дълго време. Щом се е стигнало до публична продан, изглежда, не са се разбрали”, коментира частният съдебен изпълнител Делян Николов. От фирма “Рола” отказаха официален коментар. Според запознати в момента предприемачът преговоря за споразумение с Първа инвестиционна банка. Миналата година частният съдебен изпълнител Делян Николов беше обявил за публична продан още един комплекс в района на къмпинг “Европа - “Рич деди бийч резорт енд спа”. Бургаската строителна фирма “Мидия” тръгна да съди фирмата инвеститор “Гудвин”.

Изп. директор на “Мидия” Димитър Янакиев беше заявил тогава, че са извършили строителни дейности за 4 млн. лв. За да подпомогнат закъсалия инвеститор, от “Мидия” дори били изтеглили кредит от 2 млн. евро за проекта в Поморие. Първата продан беше неуспешна. После в началото на тази година беше обявена втора, но тя пък бе отменена, защото взискателят и длъжникът стигнаха до споразумение и строителството на мащабния проект продължи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 5001 |18.07.2010 Царят съди България в Страсбург заради запор на имоти? . 32| 7076 |16.07.2010 Волен Сидеров във война с Николай Младенов заради "Бултюрк" . 7| 4960 |15.07.2010 Сидеров вика на разпит шефа на ГДБОП заради ДАНС . 6| 4887 |15.07.2010 Сините искат нова герберска оставка заради лобизъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads