Реклама / Ads
0| 2333 |16.04.2024 НОВИНИ

Заради липса на ракети Украйна не успяла да спре руски удар срещу електроцентралата в Трипиля

.
Украйна не е успяла да защити своя ключова електроцентрала заради липсата на противовъздушни ракети. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за американския канал Пи Би Ес (PBS).
 

"Без помощта на САЩ Украйна няма шанс да надделее във войната с Русия. Неотдавна руснаците разрушиха топлоелектрическата централа в Трипиля именно защото частите за противовъздушна отбрана в района в крайна сметка изчерпаха ракетите земя-въздух, за да защитят съоръжението от настъпващия обстрел", посочи той, цитиран от Укринформ.





Той даде пример с руския удар, унищожил ТЕЦ "Трипиля", която доставяше електроенергия на Киевска област. "Влетяха единадесет ракети. Ние свалихме първите седем, а останалите четири извадиха централата от строя. Защо? Защото ни бяха останали нула ракети. Изчерпахме всички ракети, които защитаваха Трипиля", отбеляза президентът.

 

"Без тази помощ няма да имаме никакъв шанс да победим. Трябва да си по-силен от врага, за да го победиш. Днес съотношението на артилерийските снаряди е едно към десет. Можем ли да издържим така? Не можем. Във всеки случай с такава статистика те ще ни изтласкват назад, с всеки изминал ден. Ако искаме да защитим това, което остава под наш контрол, трябва да достигнем пропорционални числа - 10 към 10", заяви Зеленски във въпросното интервю.

 

През последните седмици Русия извършва непрекъснати удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна, като на 11 март ракети поразиха топлоцентралата Трипилска - важен снабдител за района на столицата Киев.

 

По думите на Зеленски срещу нея са били изстреляни 11 ракети, противовъздушната отбрана е свалила 7 от тях, а останалите са унищожили централата. Причината е, че снарядите на защитните системи са свършили. Максималната мощност на Трипилската централа е била 1800 мегавата и е надвишавала предвоенната консумация на украинската столица.

 

Загубените украински мощности заради руските удари се изчисляват на 7 гигавата. Пролетни бури причиниха допълнителни проблеми с енергийната система на Украйна, като според ресорното министерство в Киев 173 селища в 4 региона са без ток след снощи.

 

Зеленски добави: "Когато съюзниците казват, че не могат да ни предоставят определен капацитет или не могат да бъдат разположени в Украйна с определени сили, защото ще изглежда, че Украйна е въвлякла НАТО във война, тогава бих искал да ви задам въпроса: Израел в НАТО ли е, или не? Ето го и отговорът. Израел не е член на Алианса. Но държавите - членки на НАТО, защитиха Израел, показаха, че Израел не е оставен сам. Това е урок и отговор на всички онези, които на различни континенти казват, че на Украйна трябва да се помогне много внимателно, за да не се въвлекат членовете на НАТО във война."





Украйна настоява западните ѝ съюзници да ѝ изпратят 25 допълнителни системи "Пейтриът", необходими за защитата на небето ѝ.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2294 |16.04.2024 БПЦ показа кадри от поругаването на гроба на Патриарх Неофит (ВИДЕО) . 5| 2307 |16.04.2024 Уволнения и рокади в много министерства, Йоловски се връща като зам.-министър . 5| 2310 |16.04.2024 Корупцията в България с рекорден ръст . 0| 2601 |16.04.2024 Аня Ганева за ФрогНюз: Живот с хемофилия - много митове и нужда от повече осведоменост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads