Реклама / Ads
18| 4209 |04.02.2024 НОВИНИ

Зърнарят Илия Проданов: Заплашени сме от фалити, най-големият проблем са средните стопанства

.
Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов Източник: Стопкадър: bTV
„Заплашени сме от фалити със сигурност. Най-големият проблем са средните стопанства, които са основна част от земеделието в България, а това никога не е било. Досега винаги са страдали или най-малките, или най-големите. Ако не бъдем удовлетворени, излизаме на протести и ще затворим 85 точки в страната от вторник“.
 

Това заяви в ефира на bTV председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

 

Исканията им са три групи:

 

„Първата част са международните позиции на България в ЕС в защита на българските производители – дерогации по зелените изисквания, защита на българския интерес при търговията с Украйна. Втората група са законодателните искания“, посочи Проданов. 

 

За първи сега те настояват и за финансова подкрепа. 





„Ефектът от войната в Украйна не е винаги директен с внос в България, защото у нас ечемик и пшеница не се внася. Ефектът е от една страна високата себестойност, от друга страна - ниските цени на пазарите, които са международни. При пшеницата загубата тази година се изчислява между 47 и 53 лв. на декар в зависимост от региона, като в нея е изчислена и субсидията, която получаваме, т.е. въпреки субсидията остават 47 лв. загуба на декар. Общата загуба за сектора в петте култури е над 2 млрд. лв. Наясно сме, че няма бюджет, но поне някаква част да поеме – 20 лв. на декар. Имаме и сериозно забавяне на плащанията на субсидиите тази година“, уточни председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

 

От асоциацията се разграничават от организациите, които поискаха оставката на земеделския министър и които излизат на протест в понеделник.

 

„Към момента решението в декларацията са конкретни искания, които касаят земеделския сектор, политически такива нямаме. Нямаме решение за искане на оставката на Кирил Вътев. Би ни накарало, ако самият министър като наш принципал не защитава интересите на земеделския бранш пред правителството, Народното събрание и ЕС“, отбеляза зърнарят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6039 |04.02.2024 Кристина Петкова, ПП-ДБ: Бившият руски посланик у нас е получил българско гражданство след края на мандата си . 15| 5496 |04.02.2024 Ваня Григорова: Има консенсус за председател на Столичния общински съвет от ПП-ДБ-СС . 0| 5474 |04.02.2024 Жълт код за силен вятър е в сила за 14 области на страната . 4| 4077 |04.02.2024 Байдън печели без затруднение първичните избори на демократите в Южна Каролина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads