Реклама / Ads
2| 4258 |25.09.2014 НОВИНИ

Застудяването води до повишена консумация на електроенергия

.
ЧЕЗ призовава клиентите към отговорно и разумно потребление. Застудяването, настъпило след 22 септември, може да доведе до нарастване на консумацията на електроенергия заради употребата на уреди за отопление.
 

На свой ред по-голямото потребление ще се отрази и на месечните фактури. ЧЕЗ напомня на клиентите, че с 10 лесни за прилагане стъпки биха могли да намалят размера на сметките си до 15%.

 

„България остава на опашката на ЕС по енергийна ефективност. Близо 40% от използваната електроенергия отива за отопление, докато в Евросъюза средният дял е 25%. Това означава, че със застудяването на времето консумацията на ток рязко нараства, а заедно с нея и сметките. Много е важно клиентите да контролират потреблението си и да знаят, че малка промяна в ежедневните навици, може да намали значително сметките им“, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

 

Компаниите от групата на ЧЕЗ са изготвили и изпълняват дългосрочна стратегия за популяризиране на енергийната ефективност. През миналата година ЧЕЗ започна нова информационна кампания за насърчаване на разумното и отговорно потребление. Част от нея са образователни беседи в основните училища на Западна България, както и популяризиране на мерки за намаляване на потреблението. Повече информация по темата може да бъде намерена на сайта на дружеството www.cez.bg.

 

10 СЪВЕТА ЗА РАЗУМНО И ОТГОВОРНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА

 

1.   Намаляването на температурата на помещенията през зимата с 1 градус може да понижи сметката с 10%

 

2.   Понижаването на температурата на бойлера от 60°C на 55°C може да намали сметката за подгряване на вода до 10%.

 

3.   При монтирането на таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде 15%.

 

4.   Ако фурната се изключва 10 мин. преди края на времето за печене, ще се спестят до 20% от разходите за нейната работа.

 

5.   Готвенето с капак и използването на тенджери под налягане може да постигне до 20% икономия.

 

6.   Върху котлоните на готварската печка трябва да се поставят съдове с дебелостенно дъно без закръгления. Неравност от 1 мм на дъното води до 15% преразход на електроенергия.

 

7.   Поддържането на чиста решетката на гърба на хладилника осигурява ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до 30% преразход на електрическа енергия.

 

8.   Хладилникът трябва да се размразява често, защото образуваният хладилника образува лед в него, който повишава значително размера на разходите за ток (1 см лед значително увеличава използваната от хладилника електроенергия).

 

9.   Използването на пералнята, сушилнята и миялната машина на по-ниска температура пести енергия, необходима за загряване на водата.

 

10.  Сметките за електричество могат да се понижат до 5%, ако уредите се изключват от контакта, когато не ги използвате. Старите електроуреди консумират по време на постоянната готовност за работа около 150 kWh електроенергия годишно.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5696 |21.09.2014 Нинова към тютюнопроизводители: Оставам ваш защитник . 0| 4653 |18.09.2014 Дунав се покачва, идват високи води от Сърбия . 10| 4521 |13.09.2014 Стр. Ангелов: БСП не е клика, ръководи се от клика . 6| 8890 |12.09.2014 Перничани подозират, че наркобос ръководи Зелени барети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads