Реклама / Ads

0| 4154 |23.02.2010 НОВИНИ

Затягат контрола над винетките

.
МВР съвместно с Агенция „Пътна инфраструктура" и консорциум „Разпространение на винетни стикери" започва акция, с цел упражняване на по-стриктен контрола над винетните стикери, съобщиха от АПИ.

Внезапни проверки предстоят да се извършат и на пунктовете за разпространение, намиращи се в близост до граничните контролно-пропускателни пунктове. Потокът от влизащи в държавата туристи и тежкотоварни автомобили изисква специално внимание относно режима на продажба на стикери именно на тези места.

Обект на вниманието на проверящите ще бъдат и превозните средства, предназначени за превоз на товари и пътници. Заради по-високата цена на винетките, при тях е и по-висок рискът от измами или използване на фалшиви стикери.

Ако водач на превозно средство управлява автомобил с фалшива винетка се приема, че няма такава и ще бъде санкциониран. Глобите са както следва: за лек автомобил - 100 лв., за автомобили между 3,5 тона и 12 тона - 500 лв., за товарни автомобили - 1000 лв.

Най-важните отличителни характеристики на оригиналния винетен стикер са наличието на седемцифрен сериен номер отпред, изписан е видът на категорията, има графика на превозното средство, за което е издадено - дали е за камион, за автобус, или за лек автомобил. Допълнително има буквени означения, които са Г-годишна, М-месечна, С-седмична.

Най-добрата графична защита, която всеки трябва да погледне, когато си купува винетка, е холограмният стикер. На него със специален шрифт е изписано АПИ, RIA и има миниатюрни графики.

Агенция „Пътна инфраструктура" и „Разпространение на винетни стикери" още веднъж припомнят, че за да не станат жертва на измама, гражданите и фирмите следва да закупуват винетки само от официално обявените за това разпространителски пунктове. Дистрибуторите на РВС са веригите бензиностации „Петрол", „Лукойл", OMV, Еко България, Литекс, ШЕЛ, Ромпетрол, както и всички магазини за хранителни стоки от веригата Пикадили.

Освен от тях, винетки могат да се закупят и от веригата за плащания на комунални сметки EasyPay, магазините на Office1 Superstore, МиБМ Експрес, офисите на СОМАТ, ТИР АД, Евротрейд, застрахователни брокери - Брокер Инс и Хирон, и отделни вериги и магазини за резервни части. Стикери могат да се закупят и по интернет, чрез сайта www.vinetka.com.

Пълният списък на дистрибуторите е публикуван и се актуализира на интернет страницата на РВС www.rvs.bg, както и на официалната страницата на АПИ www.api.government.bg .
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 4| 4310 |05.01.2010 БСП искат от Борисов яснота по сделката с винетките . 3| 4403 |02.12.2009 Разследват винетките . 0| 4947 |19.05.2009 Сметната палата затяга контрола върху парите в изборите . 7| 5020 |11.05.2008 Затягане на контрола и ефективна реформа обещаха от "Катарино" управляващите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ