Реклама / Ads
20| 5163 |24.09.2013 НОВИНИ

Затварянето на границата с Турция ще струва 11 млн. лв. месечно

.
бежанският лагер в с. Пъстрогор, Свиленград
Затварянето на границата с Турция като предпазна мярка срещу сирийските бежанци, което се обсъжда от няколко дни противоречиво от представители на властта, ще струва още около 10-11 милиона лева месечно. Това обяви пред БНР главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, който предупреди, че до няколко дни вероятно броят на бежанците в България ще достигне 5000.
 

 
  Към момента подобна мярка не може да бъде предприета, тъй като усилването на охраната на границата или практическо затваряне за преминаване ще са необходими около 3000 служители и ще струва между 10 и 11 милиона месечно на страната. „Ние имаме около 274-километрова граница, от която 58 километра имаме изградено интегрирано наблюдение. 30% от лицата, които влизат обикновено, са лица, които са придружени от своите майки, тоест на практика ние имаме над 50% жени и деца. Дори да разположим жива сила на границата, отсреща като застанат жените и децата – как реагираме? Имайте предвид, че към нас ще се насочат всички европейски партньори и ще засилят вниманието си вследствие на тези действия”, каза комисар Лазаров.

 

Към момента бежанците в страната са 4500, а до дни техният брой ще стане 5000. Лазаров очаква и увеличение на притока заради затварянето на гръцко-турската граница.

 

Главният секретар обяви, че в момента в Елхово се създава място, където първоначално ще престоят 24 часа задържаните лица. Изгражда се и разпределителен център, също в Елхово, в който ще влязат всички, които са минали нелегално през границата. „Там се извършва съответната оценка за всяко едно лице, извършват се съответните медицински прегледи. Работят служителите от Агенция за бежанците с оглед на това какви са мотивите, причините и евентуално се преценява вече лицето на базата на информацията и на това какво волеизявление е направило, накъде ще бъде пренасочено – дали към домовете на Дирекция "Миграция", които са от затворен тип, или към домовете на Агенция за бежанците”, каза Лазаров.

 

Отделно в бившите казарми в Момчилград за около 1000 души също се създават предпоставки да приемат част от този миграционен натиск, така че има вече около над 2000 места, които ще се развиват в перспектива.

 

В Харманли вече е изграден лагер, който е определен още в първите данни за създаването на кризисната ситуация.

 

Главният секретар на МВР обясни, че се проверява миналото на бежанците, дали са извършвали престъпления или са издирвани за тероризъм. „Наличието на този риск върви паралелно с кризата, но това, което правим ние, е да работим по модела, който са предоставили нашите европейски и евроатлантически партньори, и се стремим и сме създали абсолютно същия алгоритъм, който ползват и те за борба с тероризма, за борба с кризи и всички мерки, които сме взели”, съобщи Лазаров и добави, че риск от тероризъм в България съществува още от терористичния акт в „Сарафово.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5833 |24.09.2013 Джамбазки се сдъвка с Алгафари: Турция прехвърля целенасочено бежанци у нас, не сирийци . 9| 5386 |23.09.2013 Повечето имигранти през Турция не са сирийци . 9| 5486 |11.09.2013 Цветлин Йовчев: Затварянето на границата е крайна мярка . 27| 8152 |08.09.2013 Шефът на НРС с медал за заловени източногерманци на границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads